p

Greenpeace: 14 suurta fossiilienergiahanketta tuottaisivat suuremmat päästöt kuin koko Yhdysvallat

Maailman eniten päästöjä tuottavat fossiilisen energian hankkeet kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja asettavat ihmiset vaaraan, sanotaan Greenpeacen raportissa Point of No Return (pdf). Raportissa esitetään maailman eniten päästöjä tuottavat uudet hiili-, öljy- ja kaasuhankkeet.

Raportissa luetellaan 14 hanketta, joihin kuuluvat esimerkiksi massiivinen hiilen tuotannon laajentaminen Australiassa, Kiinassa, Indonesiassa ja Yhdysvalloissa, öljyhiekka Kanadassa, öljy Arktiksella ja Brasiliassa sekä kaasun tuotanto Kaspian merellä ja Yhdysvalloissa.

“Nämä uudet ilmastoa muuttavat jättihankkeet ovat suora seuraus tekopyhyydestä, johon kourallinen maailman hallituksia syyllistyy. Nämä hallitukset väittävät haluavansa estää katastrofaalisen ilmastonmuutoksen, mutta häpeällisesti edelleen hyväksyvät ja edistävät fossiilisen energian hankkeita, jotka vievät meidät ilmastokaaokseen ja tuhoon”, sanoo Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.

Ecofysin Greenpeacen toimeksiannosta tekemän analyysin mukaan nämä 14 hanketta kasvattavat ilmastopäästöjä 6,34 gigatonnia vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Kansainvälinen energiajärjestön IEA:n mukaan päästöt ovat nyt jo ennätykselliset 31,6 gigatonnia vuodessa huolimatta hallitusten lupauksista vähentää päästöjä.

Ecofysin analyysin mukaan raportissa esiteltyjen 14 hankkeen vuosittaiset päästöt ovat suuremmat kuin koko Yhdysvaltojen vuosittaiset päästöt. Näillä hankkeilla lukittaisiin maailman energiatuotanto johtamaan katastrofaaliseen ilmaston lämpenemisen.

Raportti esittelee Ecofysin laskelman, jonka mukaan on olemassa 75 prosentin todennäköisyys ilmastokaaoksen välttämiseen, jos ilmastopäästöt saavuttavat huippunsa vuonna 2015 ja laskevat sen jälkeen viisi prosenttia vuodessa eikä raportissa esiteltyjä hankkeita toteuteta. Greenpeacen [E]nergy Revolution -malli osoittaa, että maailman energiantarve voidaan tyydyttää energiatehokkuutta parantamalla ja uusiutuvalla energialla. Greenpeacen Suomen energiavallankumousmalli julkistetaan 7. helmikuuta.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.