p

YK:n ilmastokokous Dohassa päättyi laihoin tuloksin

Päivitetty 10.12.2012
Vuorokaudella pitkittynyt Dohan ilmastokokous päättyi laihoin tuloksin, jota Greenpeace, Luonto-Liitto ja Maan ystävät pitävät odotettuna. Nyt tehdyn sopimuksen tarkoitus on vain pitää hengissä pyrkimystä vähentää kasvihuonepäästöjä. Eli kokoukseen osallistuvien valtioiden neuvottelut päättyivät jälleen kerran lähes epäonnistumiseen. Nyt tehty sopimus kattaa vain 15 prosenttia kasvihuonepäästöistä. Useat valtiot kuten Venäjä, Japani, Uusi-Seelanti, Kanada ja Yhdysvallat jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle.

Maailmanpankki varoitti Dohan ilmastoneuvotteluiden alla ilmaston voivan lämmetä neljällä asteella jo ennen vuosisadan loppua, mikäli maat eivät korota kunnianhimon tasoa päästövähennyksissään. Aika on loppumassa: IEA:n mukaan laajamittaisten energiatehokkuustoimien avullakin maailmalla on vain alle kymmenen vuotta aikaa välttää lukittautuminen päästöjen kasvuun, jolla ilmastonmuutos ylittää nykyisten yhteiskuntien sopeutumiskyvyn rajat, kertoo ympäristöjärjestöt.

YM:n mukaan Dohan ilmastokokouksessa sovittiin lauantaina virstanpylväistä kohti uutta ilmastosopimusta, jonka neuvottelut on tarkoitus päättää vuonna 2015. Dohassa päätettiin, että vuosina 2013 ja 2014 arvioidaan, kuinka kaikkien maiden päästöjä saadaan vähennettyä voimakkaammin jo ennen vuotta 2020. Lisäksi kokouksessa saatiin sopu Kioton toisesta velvoitekaudesta, joka käynnistyy heti ensi vuoden alusta ja kestää kahdeksan vuotta.

Kansainvälisen ilmastosopimuksen odottelun aika on ohi. Suomen on ryhdyttävä heti omiin toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Se on hallituksen vastuulla. Kunnianhimoisiin päästövähennyksiin ja fossiilisesta energiantuotannosta irtautumiseen on sitouduttava Suomessa kansallisesti ja paikallisesti, toteavat Greenpeace, Luonto-Liitto ja Maan ystävät.

”Suomen pitää lopettaa jarruttamasta EU:n päästövähennysten lisäämistä, nostaa omaa päästövähennystavoitettaan ilmastotieteen mukaan välttämättömälle tasolle ja painostaa muita maita toimimaan samoin. Ratkaisut hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymisestä tehdään paikallisesti, joten esimerkiksi Helsingissä on luovuttava kivihiilen energiakäytöstä”, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius toteaa.

Aikaisemmin:


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.