p

Tulee lämmin ja yhä vain kuumenee!

Global Carbon Project julkaisi hiljattain lukuja, jotka osoittavat, että maailmanlaajuiset hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet keskimäärin 3 prosenttia vuodessa - vuodesta 2000 lähtien. Olemme tänä vuonna päästäneet 35,6 miljardia tonnia hiilidioksidia polttamalla fossiilisia polttoaineita ja sementin tuotannosta. Kasvua on ollut 58 prosenttia vuoden 1990 tasosta, joka ei sisällä vielä päästöjä metsäkadosta ja muusta maankäytön muutoksista.

Kiina on nyt suurin päästöjen aiheuttaja ja on vastuussa myös suurimmasta kasvusta. "Se on hidas tsunami", sanoi Pep Canadell Australian national science institute CSIRO:n johtaja Canberrassa. Kiinan päästöjen odotetaan kasvavan ainakin vuoteen 2030, jolloin mahdollisesti saavutetaan huippu. Kuitenkin muiden kehitysmaiden, kuten Intian (n.1,2 miljardia ihmistä) päästöt luultavasti jatkavat kasvuaan. World Resources Institute ilmoitti viime kuussa olemassa olevista suunnitelmista, joiden mukaan rakennetaan uusia hiilivoimaloita vielä 1200 lisää maailmanlaajuisesti, eniten Kiinassa ja Intiassa.

Joten ei ole juurikaan mahdollisuuksia globaalien päästöjen huipun olevan 2020 - mikä tarvitaan maailmanlaajuisen yli 2 asteen lämpenemisen pysäyttämiseksi. Lämpenemisen rajoittamisen 2 asteeseen on vielä mahdollista, mutta vuosikymmeniä kestäneen toimettomuuden jälkeen se vaatii ennennäkemättömiä toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi. "Jos 2 asteen tavoitetta ei saavuteta, jopa 4 asteen saavuttaminen alkaa olla haastavaa", sanoo Kevin Anderson Tyndall Centre for Climate Change Research in Norwich, UK. "Jos mitään ei tehdä, haaste kasvaa jatkuvasti vain yhä suuremmaksi", hän lisää.

Jotkin maat ovat luvanneet vähentää päästöjään. Jos kaikki nykyiset lupaukset pidettäisiin - mikä näyttää epätodennäköiseltä -  olisi vielä mahdollisuus, ettei maailma lämpiä yli 4 astetta, kuten Maailmanpankki varoitti viime kuussa. Jos jatkamme nykyiseen tahtiin lämpötila voi nousta yli 4 astetta ennen vuotta 2100, ja yli 8 astetta ennen vuotta 2150.

Tämä ei ole edes pahin skenaario. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että lämpötila nousisi 4 ° C jo vuoteen 2070. Simulaatiot, joihin nämä ennusteet perustuvat sisältävät ikiroudan sulamisesta ja merenalaisista hydraateista vapautuvaa valtavaa hiili määrää. NASA:n ja YK:n raportit varoitti viime viikolla, että ikirouta sulaa jo nopeasti ja, että sieltä voisi purkautua valtavat määrät hiiltä vuoteen 2100.

Seuraukset 0,8 ° C lämpenemistä, joka on tapahtunut esiteollisen ajan alusta, näkyvät yhä selvemmin. Viime viikolla tutkimukset vahvistivat Grönlannin ja Etelämantereen jäiden sulavan huomattavasti ennustettua nopeammin. Esimerkiksi merenpinnan taso on noussut jo 20 senttimetriä lähinnä lämpenemisen vuoksi. Lämpeneminen on epäilemättä aiheuttanut lisääntyviä myrskyn vahinkoja, kuten Sandyn kaltainen supermyrsky.


Tutkijat ovat varoitelleet jopa 6 asteen lämpötilan noususta vuoteen 2100, ellei heti ryhdytä välittömiin toimiin ilmastonlämpenemisen pysäyttämiseksi. Maailman johtajat tapaavat Dohassa pidetyssä YK:n ilmastokonferenssissa (COP 18) ja näkymät kunnianhimoisesta ilmastokriisin torjumisesta ovat luultavasti hyvin vähäiset.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.