p

Mount Everestille saattaa pian olla mahdotonta kiivetä

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä vuorikiipeilijöistä joka on vallannut Mount Everestin uskomattomat 21 kertaa sanoo, - ettei ehkä pysty tekemään sitä uudelleen. Miksi? - Koska ilmastonmuutos on tehnyt maailman korkeimmasta huipusta petollisen kiivetä, mainitsee Apa Sherpa.
Apa Sherpan mukaan, "kiipeily maailman korkeimmalle huipulle on tullut huomattavasti vaarallisemmaksi".
Apa tunnetaan nimellä "Super Sherpa", joka valloitti Everestin huipun jo vuonna 1990. Hän on erityisesti huolissaan lumen ja jään sulamisesta vuorelta. Kiivettyään 21 kertaa Everestille, se saattaa pian tulla mahdottomaksi, kiitos ilmastonlämpenemisen.

-Kun kiipesin ensimmäistä kertaa Everestille, oli silloin paljon lunta ja jäätä, mutta nyt suurelta osaltaan on paljasta kiveä, joka aiheuttaa enemmän vyörymiä ja se on vaaraksi kiipeilijöille, sanoi Sherpa.

-Myös kiipeily on yhä vaikeampaa. Kun ollaan vuorella käytetään piikkijalkineita [piikkijalkineet tarkoitettu kiipeilyyn jäällä], mutta se on hyvin vaarallista ja erittäin liukasta kävellä paljaiden kivien päällä jääraudoilla, Apa lisäsi.

Apa Sherpa (kuvassa) kasvoi Everestin juurella ja alkoi kuljettaa laitteita ja tarvikkeita vaeltajille ja kiipeilijöille jo 12 vuotiaana.

Viime vuonna hän rikkoi kaikki ennätykset kiipeämällä 21:n kerran maailman korkeimmalle huipulle Mount Everestillä. (Guinness World Records)

Äärimmäinen Everest

Noin 11 000 kiipeily-yritystä on tehty Everestin huipulle, mutta vain alle 3000 on ollut menestyksekkäitä. Yli 200 ihmistä on kuollut yrittäessään ja niistä ainakin 120 on edelleen kateissa vuorella. Kiipeilijöiden on kuljettava reittiä, jossa useat kollegat ovat pudonneet matkallaan ylös.

Apa on pitkään kampanjoinut Everestin huononevasta tilasta nähdessään Himalajan huipun- sekä muut ilmastonlämpenemisen aiheuttamista tuhoista. Esim. Everestin jäätiköiden sulamisvedet nykyään täyttää vuoristojärviä jotka voivat tulvia milloin tahansa ja aiheuttaa suurta tuhoa tai jopa tuhota kokonaisia ​​yhteisöjä.

-Aloittaessani kiipeilyn Everestille polku huipulle oli lumen ja jään peitossa, mutta nyt se on täynnä paljaita kiviä. Lumen ja jään sulaminen on tuonut esiin myös syviä railoja, joten vaellukset ja tutkimusmatkat ovat yhä vaarallisempia, kertoi Apa.

Noin 2900 ihmistä on kiivennyt tutkimusmatkailija Edmund Hillaryn, ja šerpan [vuoristoalueen opas ja kantaja] Tenzing Norgayn jälkeen Everestille. Heistä tuli kuuluisia valloitettuaan Mount Everestin huipun vuonna 1953 ensimmäisinä ihmisinä maailmassa.

Useimmat kiipeilijät yrittävät lähtöä huhtikuun lopulla ja toukuussa, jolloin "pieni-ikkuna" keväällä tarjoaa parhaat edellytykset ennen kesän monsuunisateita, myös alkusyksystä on mahdollista lähteä vaellukselle.

Vaikka artikkelit ilmastonlämpenemisestä johtuvasta Everestin huononevasta tilasta ja Apa Sherpan tekemästä uskomattomasta ennätyksestä, sekä paikanpäällä tehdyistä havannoista on julkaistu mm. Guardian'issa, Daily Mail'issa ja monessa muussa lehdessä jo vuoden 2012 alkupuolella, jatkuu Everestin tilanne edelleenkin hyvin ajankohtaisena

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.