p

Miten sopeutua 4 astetta lämpimämpään maailmaan?

Maailmanpankki julkaisi teettämänsä raportin [Linkki] jossa varoittaa "4 º C maailmasta", äärimmäisistä hengenvaarallisista helleaalloista ja merenpinnan noususta. Maapallon haitallinen lämpötilan nousu vaikuttaa kaikkialla ja erityisesti ​​monia maailman köyhimpiä alueita. Pankki kiinnittää huomion sopeutumisen tukemiseen, päästöjen vähentämiseen ja vihreään kasvuun, sekä älykkääseen ilmastopolitiikkaan.

Ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöt rikkovat entiset ennätykset vuosittain, siksi olemme todennäköisesti matkalla 4 astetta lämpimämpään maailmaan tämän vuosisadan loppuun mennessä. Tämä merkitsee ennennäkemättömiä riskejä ja kokemuksia sivilisaatiollemme, kuten helleaaltoja, jäätiköiden sulamista ja merenpinnan nousua. Ilmastonlämpenemisen johdosta nopeasti lisääntyvät ongemat heikentävät myös elintarviketurvaa maailmanlaajuisesti.

ScienceDaily: Merenpinta nousee ennustettua nopeammin  
Environmental Research Letters -lehden julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan merenpinta nousee 60 prosenttia nopeammin kuin IPCC:n raportti (AR4) on ennustanut.

IPCC:n arvion mukaan merenpinta nousee 2 mm vuodessa, mutta Potsdam Institute for Climate Impact Research'in tekemän uuden tutkimuksen mukaan satelliittimittaukset osoittavat kuitenkin merenpinnan nousevan 3,2 mm vuodessa. Tutkimuksen mukaan IPCC on selvästi aliarvioinut ilmastonmuutoksen uhkaa kuten sään ääri-ilmiöiden yleistymistä ja merenpinnan nousua sekä Arktisen alueen merijään sulamista.

Tiede: Napa-alueiden jää huvennut jo 30 vuotta
Etelämantereen jääpeite ja Grönlannin jäätiköt ovat saattaneet menettää massaansa vuodesta 1992 lähtien yhteensä yli 4 200 miljardia tonnia.

Ilmasto.org: Ilmaston lämpenemisen pelottava matematiikka
Meteorologien mukaan kevät 2012 oli Yhdysvalloissa lämpimin koskaan tilastoitu; itse asiassa se rikkoi vanhan ennätyksen siinä määrin että se oli ”suurempi kuin minkään aikaisemman vuodenajan tilastoitu keskiarvo”. Keväällä Saudi-Arabian viranomaiset raportoivat sateesta yli 40 asteen lämpötilassa, mikä on kuumin rankkasade maapallon historiassa.

Tähän mennessä olemme nostaneet maapallon keskilämpötilaa vajaat 0,8 celsiusastetta, mistä on koitunut enemmän tuhoa kuin moni asiantuntija osasi odottaa. (Kolmannes Arktiksen kesäjäätiköstä on hävinnyt, valtameret ovat 30 prosenttia happamampia, ja koska lämpimässä ilmassa on enemmän vesihöyryä kuin viileässä, ilmakehä valtamerien yläpuolella on huolestuttavat viisi prosenttia kosteampi, mikä edesauttaa tulvien syntymistä.) Ottaen huomioon nämä vaikutukset, monet tieteilijät ovat alkaneet ajatella kahden asteen olevan liian heikko  tavoite. ”Mikä tahansa luku selvästi yhden asteen yläpuolella on riski”, sanoo MIT:n hurrikaanitutkija Kerry Emmanuel, ja jatkaa: ”Mahdollisuudet käyvät yhä huonommiksi, kun lämpötila nousee.” Thomas Lovejoy, joka aikaisemmin oli Maailmanpankin johtava biodiversiteettiasiantuntija, toteaa: ”Jos tällaista tapahtuu jo 0,8 asteen jälkeen, kaksi astetta on yksinkertaisesti liikaa.” NASAn asiantuntija James Hansen, maapallon johtava ilmastotieteilijä, on vielä jyrkempi: ”Kansainvälisissä neuvotteluissa esitetty kahden asteen tavoite on pitkällä aikavälillä resepti katastrofille.” Kööpenhaminan kokouksessa pienten saarivaltioiden edustaja varoitti, ettei kahden asteen noususta moni selviäisi: ”Jotkut valtiot vain katoavat.”

Miten sopeutua 4 astetta lämpimämpään maailmaan?

Neljä astetta: Euroopassa kuivuus lisääntyy Välimerenmaissa, (Italia, Espanja, Kreikka ja Turkki). Sahara saattaa ylittää Gibraltarin salmen. Sveitsissä kesäisin lämpötila voi nousta +48 C asteeseen. Alpeilla lumi ja jää olisi sulanut ja se muistuttaisi lähinnä kivistä kuumaisemaa. Ajattele, Etelä- Englannissa lämpötilat kesäisin voi kohota jopa +45 C asteeseen, sama kuin nykyään Marrakech’ssa Marokossa. Kaikkialla maailmassa lämpö pakottaisi väestön “Suureen vaellukseen” pohjoiseen.

Maailmamme olisi lämpimämpi kuin milloinkaan ihmisen historian aikana ja lämpeneminen nopeampaa kuin olemme ihmiskuntana  kokeneet koskaan. Planeetallamme olisi käynnissä kuudes massasukupuuttoaalto täydessä vauhdissa. Meret happamoituisivat siinä määrin, että merien ekosysteemit ja ravintoketjut romahtaisi. Puolet maapallosta muuttuisi asuinkelvottomaksi. Neljällä asteella lämpeneminen tarkoittaisi, että ihmisiä kuolisi keskimäärin miljoona joka viikko seuraavat 90 vuotta. Ihmispopulaatio vähenisi alle miljardiin. Merenpinta nousee vuoteen 2100 mennessä 1-2 metrillä, mahdollisesti jopa enemmän. Jäätiköt jatkavat sulamistaan ja merenpinta on matkalla 65-70 metriä korkeammalle.

Yleisesti puhutaan vain sopeutumisesta lämpimämpään maailmaan. Miten sopeutua 4 astetta lämpimämpään? Olemmeko seonneet täysin? Neljällä asteella lämpenemisen vaikutukset ovat niin merkittäviä, että ainut todellinen tapa sopeutua siihen on välttää sitä kaikin tavoin. Ihmiskunnalla ei ole tietoa miten 4 astetta lämpimämpään sopeudutaan. Kaikki tämä kun toimitaan bisneksen keinoilla (”business as usual”) kuten tavallisesti. Karu todellisuus tulee eteemme tulevaisuudessa jos neuvottelut päästöjen vähentämisestä jatkuvat yhtä kehnosti Dohassa, kuin Kööpenhaminan, Cancúnin ja Durbanin YK:n ilmastoneuvotteluissa on käynyt.

Qatarin Dohassa käynnissä oleva YK:n ilmastokokous - pahoin pelkään - tulee olemaan jälleen kerran suurta poliittista näytelmää jossa puhutaan suuria ilmastonmuutoksen torjumisesta ja loppulausunnossa julistetaan edistymisestä, joita tuloksia ei reaalimaailmassa juurikaan näy.

Olemme matkalla 4 astetta lämpimämpään maailmaan vuosisadan loppuun mennessä. Muutamat ilmastotiedemiehet ovat varoitelleet lämpötilan nousevan jopa 6 astetta vuoteen 2100.

Aikaisemmin