p

Itsenäisyyspäivää juhlitaan pakkassäässä koko maassa


Ilmatieteen laitoksen 4. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivänä Suomessa vallitsee vuodenaikaan nähden kylmä pohjoisen ja idän välinen ilmavirtaus.

Pilvisyys vaihtelee ja paikoin satelee kevyttä pakkaslunta. Etelärannikon tuntumassa lumisade voi ajoittain olla sakeampaakin. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen -5...-15 sekä pohjoisosassa -15...-25 astetta.

Tilastollisesti päivän ylimmät lämpötilat ovat itsenäisyyspäivänä maan eteläosassa nollan vaiheilla sekä maan keski- ja pohjoisosassa muutamia asteita pakkasen puolella.

Itsenäisyyttä juhlittu viime vuosina lauhassa säässä

Viime vuosina itsenäisyyspäivää on juhlittu varsin lauhassa säässä. Ennätyksellisen lauha itsenäisyyspäivä koettiin vuonna 2006, jolloin useilla paikkakunnilla rikottiin paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä ja Salossa saavutettiin valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys +10,8 astetta. Erityisen kylmiä itsenäisyyspäiviä on ollut muun muassa vuosina 1973 ja 1985.  Alin viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana mitattu itsenäisyyspäivän lämpötila on -37,6 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskassa vuonna 1985.  Pääkaupunkiseudun suurin itsenäisyyspäivän pyry koettiin myös vuonna 1985, kun lunta satoi paikoin yli 20 cm. Poutasäässä itsenäisyyspäivää vietetään keskimäärin vain joka viides vuosi.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän lämpötila vaihteli etelä- ja länsirannikon muutamasta lämpöasteesta maan pohjoisosan pikkupakkaseen.  Monin paikoin satoi vähän lunta, maan lounaisosassa myös räntää. Yhtenäinen lumipeite oli vain maan pohjoisosassa, ja eniten lunta oli Keski-Lapissa, jossa sitä oli paikoin 20 cm.

Suomen itsenäisyysjulistus annettiin vuonna 1917 lauhassa, sateisessa ja tuulisessa säässä. Vielä joulukuun alussa 1917 sää oli talvinen ja koko maassa oli kipakkaa pakkasta, mutta 6. päivänä säätyyppi muuttui täysin, kun lauha lounaisvirtaus nosti lämpötilat suojan puolelle ja toi tullessaan aluksi lumisateita, myöhemmin myös vesisateita.

Katso Itsenäisyyspäivien tilastot Ilmatieteen laitoksen sivulta

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.