p

Zaran vaatteista löytyi mahdollisesti syöpää aiheuttavia aineita

Greenpeace testasi 20 suuren tuotemerkin vaatteita. Vaatteista löytyi jäämiä nonyylifenyylietoksylaatista, ftalaateista ja amiineja vapauttavista atsoväriaineista. Mikään testatuista tuotemerkeistä ei selvinnyt testistä puhtain paperein. Tekstiiliteollisuuden käyttämät kemikaalit aiheuttavat merkittävän kemikaali-kuormituksen vesistöihin alueilla, joilla on runsaasti tekstiiliteollisuutta.

Greenpeace testasi 141 vaatekappaletta, jotka edustivat 20 kansainvälistä tuotemerkkiä. Vaatteista tutkittiin nonyylifenolietoksylaattien, ftalaattien ja syöpävaarallisten amiinien määrät. Muiden kemikaalien osalta selvitettiin, oliko vaatteissa jäämiä niistä vai ei.

89 vaatekappaleesta löytyi nonyylifenyylietoksylaatteja. Nonyylifenyylietoksylaattien määrä vaihteli yhdestä miljoonasosasta jopa 45 promilleen asti. Nonyylifenyylietoksylaatti hajoaa ympäristössä nonyylifenoliksi, joka on kertyvä, pysyvä hormonihäiritsijä.

Ftalaatteja löydettiin kaikista tuotteista, joissa oli plastisol-painatus. Kahdesta Tommy Hillfigerin ja yhdestä Armanin tuoteesta ftalaatteja löytyi yli 20 prosentin pitoisuuksina. Näissä tuotteissa ftalaatit olivat tarkoituksellisesti lisättyjä pehmittimiä. Muissa tuotteissa pitoisuudet olivat selvästi matalampia, joten oletettavaa on, että näissä tuotteissa ftalaatit olivat epäpuhtauksia. Ftalaateilla on erilaisia terveys- ja ympäristövaikutuksia ja useimmat ovat hormonihäiritsijöitä.

Kahdesta Zaran vaatteesta löytyi lisäksi jäämiä mahdollisesti syöpää aiheuttavista amiineista. Amiinit päätyvät tuotteisiin atsoväriaineiden hajotessa. Amiinien löydetty määrä, 7-9 miljoonasosaa, alitti kuitenkin lainsäädännön rajat.

Vaatteissa havaittujen pitoisuuksien ei tiedetä aiheuttavan vaatteiden käyttäjille terveyshaittoja.

”Pienistä jäämäpitoisuuksista lopputuotteissa ei voi päätellä sitä, että myös tuotteiden valmistuksessa olisi käytetty kyseistä kemikaalia vain pieniä määriä”, toteaa Greenpeacen kampanjoitsija Kaisa-Reeta Koskinen.

”Löydetyt jäämät todistavat, että valmistusprosessissa on käytetty näitä haitallisia aineita, jotka vesistöihin kertyessään myrkyttävät ympäristöä erityisesti maissa, joissa vedenpuhdistusta ei käytännössä ole. Vaatemerkkien tulisi toimia vastuullisesti ja kieltää haitallisten aineiden käyttö koko alinhankintaketjussaan.”

Greenpeace osti 141 vaatetta huhtikuussa 2012. Tuotteet hankittiin 29 maasta. Tuotteet oli valmistettu 18 maassa, joskin 25 vaateessa alkuperämaata ei oltu ilmoitettu. Suomesta ostettiin kaksi tuotetta, joista kumpikaan ei sisältänyt vaarallisia kemikaaleja.

Tuotteet testattiin Greenpeacen laboratoriossa, Exeterin yliopistossa Iso-Britanniassa sekä itsenäisessä akredioidussa laboratoriossa. Testatut tuotemerkit olivat Giorgio Armani, Benetton, Blazeg, C&A, Calvin Klein, Diesel, Esprit, GAP, H&M, Jack&Jones, Levi’s, Mango, Marks&Spencer, Metersbonwe, Only, Tommy Hilfiger, Vancl, Vero Moda, Victoria’s Secret ja Zara.

Puma, Nike, Adidas, Li Ning, H&M, Marks&Spencer ja C&A ovat sitoutuneet poistamaan tuotteistaan vaaralliset kemikaalit.

Testauksen tulokset Greenpeacen sivulla »»

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeacen tutkija Melissa Wang Exeterin yliopiston laboratoriossa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.