p

WWF:n raportti: näillä rahoitusmalleilla tehokkaasti ilmastokriisin kimppuun


Akuutin ilmastokriisin ratkaiseminen tarvitsee nopeita investointeja puhtaaseen teknologiaan. WWF:n uuden raportin mukaan cleantech-innovaatioiden rahoitus tulisi maailmassa kaksinkertaistaa lähivuosina. Eri valtioiden uusiutuvan energian politiikka on mahdollistanut ilmastoinnovaatioiden kehittämisen, mutta globaalisti ongelmana on niiden kaupallistaminen. Raportin mukaan konkreettisia ratkaisuja kaupallistamiseen voisivat olla esimerkiksi joukkorahoitus ja verkossa sijaitsevat rahoitusalustat, jossa kasvuyritykset ja sijoittajat kohtaavat.

Raportti esittää konkreettisia ohjeita ilmastorahoituksen mahdollisuuksista ja haasteista päättäjille, virkamiehille, rahoituslaitoksille ja cleantech-yrityksille.

”Suomessa voisi toimia hyvin esimerkiksi Yhdysvalloissa olemassa olevan SeedUps-alustan tyylinen internetpalvelu, jossa sijoittajat ja kasvuyritykset kohtaavat. Sen kautta yli 800 yritystä ja noin 340 sijoittajaa ovat löytäneet toisensa”, sanoo WWF Suomen ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas.

Toinen konkreettinen ratkaisu on yksityishenkilöiden rahoituksen mahdollistaminen nykyistä suuremmassa mittasuhteessa.

”Investointeja ajatellaan usein ainoastaan valtavan suurina rahasummina. Kyse voi kuitenkin olla vaikkapa 10 euron osuuksista, jotka mahdollistetaan joukkorahoituksen avulla. Toiminnasta jo olemassa oleva esimerkki on kehitysmaiden mikrorahoitusjärjestelmät, joihin suomalaisetkin voivat sijoittaa. Ilmastoinnovaatioiden puolella Isossa-Britanniassa Ecotricityä rahoittaa suuri joukko tavallisia ihmisiä ja varat sijoitetaan tuuli- ja aurinkoenergian kapasiteetin rakentamiseen”, Kangas kertoo.

Ilmastokriisi on yksi tämän hetken akuuteimmista uhista, sillä maapallon ilmaston lämpeneminen uhkaa kohota neljään asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Kriisin ratkaisemiseksi tarvitaan poliittisten päätösten lisäksi nopeita lisäinvestointeja uusiutuvaan energiaan ja puhtaaseen teknologiaan. Varsinkin yksityisen rahoituksen määrä tulisi saada ripeään kasvuun.

Suomi maailman huipulla ilmastoinnovaatioissa

Suomi on maailman huippumaita ilmastoinnovaatioiden kehittäjänä, mutta innovaatioita kaupallistetaan meilläkin hitaasti.

”Meillä rahoitetaan cleantechin tutkimus- ja kehitystoimintaa riittävästi, mutta haasteena on innovaatioiden kaupallistaminen, ensimmäiset referenssilaitokset ja pankkilainojen saatavuus. Jos näille onnistutaan kehittämään ratkaisuja, arvioimamme 40 000 uutta puhtaan teknologian työpaikkaa on hyvin realistinen. WWF:n ehdotus aktivoida yksityishenkilöitä sijoittamaan cleantech-alalle on erittäin tervetullut”, sanoo hallituksen cleantech-ohjelman johtaja Mari Pantsar-Kallio.

Kaupallistaminen alentaa innovaatioiden tuotantokustannuksia huomattavasti. Esimerkiksi Saksassa tehokas kaupallistaminen on pudottanut aurinkopaneelien kuluttajahinnan noin puoleen Suomen hinnoista. Seurauksena puhdas teknologia leviää nopeammin myös kuluttajien saataville.

Raportissa lisää aiheesta (eng.): Financial Vehicles - Driving Private Investments in Climate Innovations »» (pdf)

Lähde: WWF
Kuva: WWF:n raportista

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.