Ympäristöuutisoinnissa käsiteltiin 1990-luvulla runsaasti rehevöitymistä ja sen vaikutusta vesistöihin. Aihe sai potkua vuosituhannen loppuun osuneista sinilevien massakukinnoista. Nykyisin ympäristöasioissa puhuttaa suurelta osin ilmastonmuutos. Ilmastonmuutokseen liittyvät aiheet ovat viime vuosina levinneet laajalti myös perinteisten tiedesivujen ulkopuolelle."Ilmastonmuutosuutisointia löytyy esimerkiksi kulttuuri- ja ulkomaansivuilta. Tosin ilmastonmuutokseen sinänsä keskittyy alle puoli prosenttia jutuista", Lyytimäki sanoo.
Rehevöitymisaiheiden väistymiseen ja ilmastonmuutoksen vahvempaan näkyvyyteen voi Lyytimäen mielestä olla montakin syytä: "Rehevöityminen on ehkä selvemmin ajateltu rajoittuneeksi vesistöihin ja olevan ongelmallista lähinnä mökkiläisille ja veneilijöille. Ilmastonmuutos sen sijaan ymmärretään vaikutuksiltaan laajemmaksi. Siitä ei myöskään aina koeta yksinomaan negatiivisessa sävyssä. Vaikkapa perhos- ja puutarhaharrastajat saattavat nähdä siinä hyviäkin puolia."
Mutkat oikenevat liikaakin
Ympäristöuutisoinnissa asioiden taustalla olevat syyt saattavat joskus unohtua. "Sinänsä ansiokkaasta levätiedotuksesta voi jäädä mielikuva, että kun aurinko paistaa ja lämmittää, levien kasvu lisääntyy. Ihmisen aiheuttamat ravinnepäästöt jäävät silloin vähälle huomiolle. Yksittäiset leudot talvet yksinkertaistetaan myös helposti pelkästään ilmastonmuutoksesta johtuviksi", Jari Lyytimäki toteaa.
Lyytimäki painottaakin, että julkinen keskustelu ympäristömuutosten taustatekijöistä olisi tärkeää. Jos ympäristöongelmien syyt eivät ole esillä julkisuudessa, ne on helppo unohtaa poliittisessa päätöksenteossakin.
Väitöstilaisuus pidetään perjantaina 16.11.2012 kello 12.00 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta The environment in the headlines. Väitöstilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksessa, Auditorio XII, Fabianinkatu 33. Vastaväittäjänä toimii dosentti Victoria Wibeck Lindköpingin yliopistosta ja kustoksena professori Pekka Kauppi Helsingin yliopistosta.
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.