p

Neuvottelut uudesta ilmastosopimuksesta käyntiin Dohassa ensi maanantaina


Neuvottelut uudesta kaikkia sitovasta ilmasto-sopimuksesta käynnistyvät toden teolla Dohan Qatarissa järjestettävässä ilmastosopimuksen osapuolikokouksessa 26.11.-7.12. Dohassa päätetään myös Kioton pöytäkirjan toisen velvoitekauden vielä avoinna olevista kysymyksistä ja pyritään sopimaan pitkän aikavälin ilmastorahoituksen toteutumisesta sekä päästöjen kunnianhimoisemmasta vähentämisestä.

Dohan kokouksessa pyritään sopimaan selkeistä virstanpylväistä uuden, kattavan ja kaikkia maita sitovan sopimuksen aikaansaamiseksi. Durbanin osapuolikokouksessa joulukuussa 2011 kaikki osapuolet hyväksyivät yhteisen tiekartan uuteen ilmastosopimukseen. Neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen viimeistään vuonna 2015 ja saattaa uusi sopimus voimaan vuonna 2020.

Tärkeä neuvottelukysymys Dohassa on myös maailmanlaajuisten päästövähennysten kunnianhimon tason nostaminen. Päästöjä on vähennettävä kiireellisesti ja aiempaa kunnianhimoisemmin jo ennen vuotta 2020, jolloin uusi sopimus astuisi voimaa.

"Sovittu maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen kahteen asteeseen on karkaamassa käsistä. Vaadittavien päästövähennysten sekä tähän mennessä maiden antamien sitoumusten välillä on liian suuri kuilu. Maiden on viipymättä pantava toimeen lupauksensa päästöjen vähentämisestä ja niiden, jotka eivät ole sitoumuksia antaneet, olisi sellaiset tehtävä nyt Dohassa", Suomen valtuuskunnan johtaja ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo.

Kioton pöytäkirjan toinen velvoitekausi alkaa 1.1.2013. Ennen sitä Dohassa pitää päättää velvoitekauden avoinna olevista kysymyksistä, joita ovat toisen velvoitekauden pituus, ensimmäiseltä velvoitekaudelta ylijääneet päästöoikeudet sekä mekanismien käyttöoikeus.

"Kaikki toiselle velvoitekaudelle osallistuvat maat vaativat velvoitekauden pituudeksi kahdeksaa vuotta viiden sijaan. Tällöin kausi päättyisi vuonna 2020, kun uuden ilmastosopimuksen on tarkoitus alkaa. On tärkeää, että uuteen sopimukseen siirrytään suoraan ilman välivaiheita", pääneuvottelija Sirkka Haunia korostaa.

Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristöministeri Ville Niinistö 3.-7. joulukuuta. Osapuolikokouksen ensimmäisellä viikolla neuvotellaan virkamiesten voimin ja valtuuskuntaa johtaa pääneuvottelija Sirkka Haunia ympäristöministeriöstä.

Lähde: YM
Kuvassa: Doha City Kuva: Qatar Pictures Gallery

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.