p

Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltä Kajaanissa Talvivaaraa vastaan

Greenpeacen aktivistit osallistuvat Kajaanissa Stop Talvivaara -liikkeen järjestämään mielenosoitukseen Talvivaaran toimintaa vastaan. He ovat ripustaneet Kainuun ELY-keskuksen sisäänkäynnin päälle banderollin, jossa lukee Kainuun ELY-keskus – myyty Talvivaara Oy:lle. Aktivistit haluavat kiinnittää huomion siihen, kuinka ympäristövalvonta on epäonnistunut tehtävässään. Tänään myös toinen aktivistiryhmä kerää vesinäytteitä Talvivaarasta vuotavasta vedestä.

Samalla kun Talvivaarassa on tapahtunut ympäristökatastrofi, aktivistit vaativat, että kaivoksen toiminta on pysäytettävä, kunnes ulkopuolinen asiantuntijaryhmä on selvittänyt perinpohjaisesti tarvittavat muutostyöt. Luontoon on virrannut vähintään 20 000 kuutiometriä pahasti saastunutta vettä, eikä varoaltaiden pitävyydestä ole varmuutta. Katastrofin vaikutuksia on vielä liian aikaista arvioida, mutta Talvivaaran alapuoliset vesistöt ovat varmuudella kärsineet muun muassa nikkelistä ja uraanista.

Myrkkyvuodon vaikutuksien selvittämiseksi Greenpeacen aktivistit keräävät vesinäytteitä Talvivaaran maastosta. Näytteet analysoidaan ja Greenpeace kertoo tuloksista ensi viikolla.

”Sillä aikaa kun ministeri Niinistön asettama ryhmä selvittää ympäristöhallinnon toimia Talvivaaran valvonnassa, Kainuun ELY-keskus ei voi antaa lupaa käynnistää Talvivaaran toimintaa uudestaan. Luottamusta Kainuun ELY-keskuksen kykyyn valvoa Talvivaaraa ei ole”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Matti Ikonen Kajaanissa. ELY-keskuksista vastaa työ- ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

Toistuvien ja vakavien laiminlyöntien takia Talvivaaran ympäristölupa on käsiteltävä uudelleen, eikä toimintaa saa ennen sitä käynnistää. Talvivaarasta on otettava opiksi, ja asetettava ympäristölupiin tuntuvat uhkasakot lupaehtojen rikkomuksesta.

”Talvivaara on myrkyttänyt vesistöt ja Kainuun ELY-keskus on antanut sen tapahtua. Näin ei saa käydä enää koskaan”, Ikonen sanoo.

Kuva: Greenpeacen aktivistit ovat levittäneet Talvivaaraa vastustavan ja ELY-keskuksen valvonnan epäonnistumisesta muistuttavan banderollin Kainuun ELY-keskuksen sisäänkäynnin yläpuolelle Kajaanissa perjantaina 9.11.2012. (Copyright: Greenpeace/Aino Tuomi-Nikula)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.