p

Bakteerit haastavat ilmastonmuutostutkijat

Suomalainen tutkimusryhmä on analysoinut suomalaisista järvistä kerätyn bakteeri-, levä- ja eläinplanktonaineiston ja osoittaa, että etenkin bakteerien levinneisyys on hyvin satunnaista. Ilmaston muuttuessa muutokset bakteerien levinneisyydessä voivat olla täysin arvaamattomia, mikä vaikuttanee myös ekosysteemeihin odottamattomalla tavalla.

Lajien levinneisyyden mallintaminen on tärkeä ilmastonmuutokseen liittyvä tutkimussuuntaus. Levinneisyyden mallintaminen perustuu yleensä hyvin tunnettuihin eliöryhmiin, kuten kasveihin, hyönteisiin ja lintuihin. Pienten eliöiden kuten levien tai bakteerien mallintaminen on jäänyt paljon vähemmälle huomiolle.

- Bakteerit hajottajina ja levät perustuottajina ovat kuitenkin hyvin tärkeitä ekosysteemien toimintojen kannalta, sanoo alueellisen ympäristötutkimuksen apulaisprofessori Janne Soininen Helsingin yliopistosta.

Suomalainen tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta on vastikään saanut valmiiksi laajan analyysin suomalaisista järvistä kerätystä bakteeri-, levä- ja eläinplanktonaineistosta ja osoittaa, että etenkin bakteerien levinneisyys on hyvin satunnaista. Tutkijat havaitsivat, että bakteerit reagoivat ilmastotekijöihin ja paikallisiin kemiallisiin olosuhteisiin hyvin arvaamattomasti ja vuorovaikutus muiden eliöiden kanssa on vaikeasti ennustettavissa.

- Tulostemme mukaan vain joka kymmenennen bakteerilajin levinneisyyttä voidaan ennustaa luotettavasti, kun taas lähes joka toisen, bakteereita selvästi kooltaan suuremman eläinplanktonlajin levinneisyyden ennustettavuus on hyvä, toteaa ilmastonmuutoksen ympäristövaikutuksiin erikoistunut professori Miska Luoto Helsingin yliopistosta.

Pienten yksisoluisten eliöiden levinneisyyden mallintaminen ilmaston muuttuessa on siis hyvin epävarmaa. Levinneisyyden muutokset voivat olla täysin arvaamattomia, ja ne saattavat vaikuttaa myös ekosysteemien toimintoihin odottamattomalla tavalla.

Tutkimus ”Stochastic species distributions are driven by organism size” on osa kahta Suomen Akatemian rahoittamaa projektia ja julkaistaan arvostetussa Ecology-tiedelehdessä, mutta on jo luettavissa online early -verkkoversiona »»

Lähde: HY
Kuva: Wikipedia

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.