p

Suomalaisaktivisti yli 30 tuntia ruotsalaisessa ydinvoimalassa


Greenpeacen aktivistit ovat olleet Forsmarkin ydinvoimalan alueella yli 30 tuntia. Aktivistien toteuttama stressitesti on osoittanut, kuinka helposti ydinvoima-alueelle pääsee kenenkään huomaamatta. Monet aiemmin kiinni otetuista aktivisteista löydettiin vasta, kun he itse kertoivat olevansa ydinvoimaloissa sosiaalisen median kautta.

"Ruotsalaisten ydinvoimaloiden valmiusjärjestelyiden täydellinen epäonnistuminen on erittäin huolestuttavaa. Se on kuitenkin vain yksi ruotsalaisten ydinvoimaloiden ongelmista, joita EU:n stressitestiraportit löysivät kaikkialta voimaloiden jäähdytyksestä aina rakennusten kattojen kestävyyteen", sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

"Ruotsissa on viimeisen 12 vuoden ajan paljastunut poikkeustapahtuma ydinvoimaloilla keskimäärin lähes kerran päivässä. Voimalat pitää sulkea heti ainakin siihen asti, että kaikki ongelmat on saatu korjattua", Härkönen sanoo.

Tiistaiaamuna 9.10.2012 kello 9 Suomen aikaa noin 50 aktivistia kiipesi tikapuiden avulla aidan yli Forsmarkin ydinvoimalaan 140 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen testatakseen ydinvoimalan turvallisuutta. Samaan aikaan noin 20 aktivistia pyöräili sisään samassa tarkoituksessa Ringhalsin ydinvoimalaan Ruotsin länsirannikolla. Kummankin ydinvoimalan omistajina ovat Vattenfall ja saksalainen E.ON, joka suunnittelee ydinvoimalaa Pyhäjoelle.

Greenpeacen aktivistit stressitestaavat Ruotsin ydinvoimaloita hälyttääkseen yleisön, ydinvoimayhtiöt ja ydinturvallisuudesta vastaavan ministeri Lena Ekin ydinvoimaloiden vakavista turvallisuuspuutteista. Stressitesti toteutetaan rauhallisella ja vastuullisella tavalla.

Viime viikolla Greenpeace julkaisi ruotsalaisten ydinvoimaloiden turvallisuuspuutteita käsitelleen raportin.

Greenpeacen raportti Riskabla reaktorer Ruotsin ydinvoimaloiden turvallisuusongelmista löytyy täältä »»

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.