p

Sarvikuonojen salametsästysluvut kivunneet ennätyslukemiin

Etelä-Afrikassa salametsästettyjen sarvikuonojen määrä on kohonnut ennätyksellisen korkeaksi. Uusien tilastojen mukaan tämän vuoden aikana sarvikuonoja on salametsästetty 455 yksilöä, joka on enemmän kuin koko viime vuoden aikana yhteensä. Uhanalaisten sarvikuonojen salametsästys on lisääntynyt räjähdysmäisesti vuodesta 2007 lähtien. Suurin syy salametsäs-tykselle on sarven kysyntä etenkin Vietnamissa.

Etelä-Afrikka on yksi pahiten sarvikuonojen salametsästyksestä kärsinyt Afrikan valtio. Tämän vuoden salametsästysluvut ovat jo ylittäneet viime vuoden luvut: koko viime vuoden 2011 aikana tapettiin 448 sarvikuonoa. Eniten sarvikuonojen salakaatoja tapahtuu Etelä-Afrikan Krugerin kansallis-puistossa, jossa salametsästäjät ovat ampuneet tänä vuonna jo 272 sarvikuonoa.

”Luku on järkyttävä, koska se kertoo siitä, että sarven kysyntä Aasiassa vain kasvaa. Olemme todella huolissamme siitä, että esimerkiksi Vietnam ei ole edelleenkään allekirjoittanut maiden välistä sarvikuonon sarvikauppaa kitkevää sopimusta”, kertoo WWF Suomen kansainvälinen kehitys -ohjelman päällikkö Sami Tornikoski.

Sarvea on aiemmin käytetty perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, mutta muutama vuosi sitten se poistettiin viralliselta lääkelistalta. Tästä huolimatta sarven uskotaan muun muassa parantavan syöpää. Uusien tietojen mukaan sitä käytetään jauheena jopa krapulan parantamiseen.

“Yhteistyö sekä viejä- että tuojamaiden ja naapurivaltioiden välillä on ratkaisevassa asemassa. Suurin osa sarvesta kuljetetaan Aasiaan jonkin Etelä-Afrikan naapurivaltion, kuten Mosambikin, kautta. Näissä maissa lainsäädäntöä on kiristettävä ja sen toimeenpanoa tehostettava”, Tornikoski sanoo.

Tämän vuoden aikana Etelä-Afrikassa on pidätetty yli 200 salametsästäjää, välittäjää ja kuriiria salametsästykseen liittyvistä rikoksista. Yksi seuratuimmista kiinni jääneistä rikollisjoukoista, niin kutsuttu Groenewaldin liiga, joutuu oikeuden eteen perjantaina. Syytettynä on safariyrityksen omistajia, eläinlääkäreitä, ammattimetsästäjiä sekä helikopterilentäjä. Heitä syytetään salametsästyksen lisäksi muun muassa petoksesta, mustan pörssin kaupasta ja rahanpesusta.

Lisää tietoa:
TRAFFIC:n raportti salametsästyksestä WWF/panda.org sivulta »»

Lähde: WWF Suomi

Aikaisemmin:
6 vuotiaan valkosarvikuono IZZYn traaginen kohtalo

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.