p

Ruokahävikki puolittamalla ruokittaisiin miljardi ihmistä nykyistä enemmän

Aalto-yliopiston tutkijoiden mukaan luonnonvaroja voidaan säästää huomattavasti ruoantuotantoketjua tehostamalla ja ruokahävikkiä pienentämällä.

Maailmassa voitaisiin ruokkia miljardi ihmistä nykyistä enemmän tällä hetkellä ruoan viljelyyn käytettävällä vedellä, viljelysmaalla ja lannoitteilla. Tähän päästäisiin, jos ruokahävikit saataisiin kaikkialla yhtä pieniksi kuin ne ovat nyt ruokaa pienimmin hävikein maailmassa tuottavilla alueilla.

− Puhdasta vettä ei riitä kaikkialla maapallolla, viljelysmaata ei voida enää raivata merkittävästi lisää ja tietyt lannoitteiden raaka-ainemineraalit ovat käymässä vähiin. Samanaikaisesti neljäs-osa ihmisille tarkoitetun ruoan kalorimäärästä menetetään ruoantuotannon eri vaiheissa turhana hävikkinä, sanoo tutkijatohtori Matti Kummu Aalto-yliopistosta.

Uusi tutkimus on ensimmäinen selvitys, jossa on arvioitu resurssien kulutusta ruokahävikkiin maailmanlaajuisesti. Vuodessa ruoantuotantoketjun hävikissä tuhlataan 27 kuutiota puhdasta vettä, 0,031 peltohehtaaria ja 4,3 kiloa lannoitteita jokaista maailman asukasta kohden. Puolittamalla hävikki ruokaa voitaisiin tuottaa nykyisin resurssein 8 miljardille ihmisille.

− Maataloustuotanto käyttää yli 90 prosenttia ihmisen käyttämästä makeasta vedestä ja suuren osan esimerkiksi lannoitteisiin käytettävistä raaka-aineista. Ruoan tuotannon tehostaminen ja hävikin pienentäminen ovat erittäin tärkeitä ympäristön ja tulevaisuuden ruokaturvan kannalta, Matti Kummu kertoo.

Selvityksessä on myös ensimmäistä kertaa arvioitu hävikin takia ravintoketjussa menetetyn ruoan määrä kaloreina pelkkien ruoan painotonnien sijaan. Maailmassa menetetään tällä hetkellä ruoantuotannon hävikkien takia 614 kilokaloria päivässä jokaista ihmistä kohden. Ilman hävikkiä maailman nykyinen ruoantuotanto synnyttäisi joka päivä 2609 kilokaloria syötävää ruokaa maailman asukasta kohden.

Tutkimus on julkaistu tieteellisessä Science of the Total Environment -julkaisussa. Tutkimusta ovat olleet mukana tekemässä myös Vrije Universiteit Amsterdamin ja Bonnin yliopiston tutkijat. Tutkimuksen tekoa ovat rahoittaneet Aalto-yliopiston lisäksi Maa- ja vesitekniikan tuki ry, IWT Flanders ja Alankomaiden tieteellisen tutkimuksen organisaatio NWO.

Artikkeli luettavissa kokonaisuudessaan Science of the Total Environment -julkaisun verkkosivuilla »»

Lähde: Aalto-yliopisto

Aikaisemmin:
Tuhlaileva ruokajärjestelmä


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.