p

Raportti osoittaa vakavia turvallisuusuhkia kaikissa Ruotsin ydinreaktoreissa


Tänään julkaistu Greenpeacen raportti, ”Riskialttiit reaktorit”, toteaa Ruotsin ydinvoiman turvallisuuden huonommaksi kuin on luultu. Raportti perustuu riippumattoman ydinturvallisuusasiantuntija Oda Beckerin Greenpeacelle tekemiin arvioihin. Becker uskoo Ruotsin ydinreaktoreiden turvallisuustilanteen olevan niin heikko, että kaikki reaktorit pitäisi sulkea heti.

– Turvallisuustilanne on erittäin huono kaikissa Ruotsin ydinreaktoreissa, minkä viime vuoden vakavat vaaratilanteet osoittavat. Vuoden kuluessa Ruotsissa on sattunut tulipalo reaktorin suojarakennuksessa, löytynyt unohdettuja hit-sausjäämiä reaktorin hätäjäähdytysjärjestel-mästä ja halkeamia reaktorin paineastiasta, laitoksilla on tehty useita pikapysäytyksiä ja Ringhalsin ydinvoimalan pihalta jopa löytyi räjähteitä. Tilanne vaatii välittömiä toimen-piteitä, sanoo Greenpeacen energia-asiantuntija Martina Krüger.

Ruotsin hallitus tilasi 9. huhtikuuta 2010 Ruotsin säteilyturvakeskukselta (Strålsäkerhetsmyndig-heten) tutkimuksen Ruotsin ydinvoiman turvallisuustasosta. Tutkimus on tarkoitus julkaista nyt lokakuussa.

Greenpeace julkaisi etukäteen raporttinsa ”Riskialttiit reaktorit”, jossa on käyty läpi Ruotsin ydinvoimaloiden turvallisuusongelmia ja vakavimpia tapauksia Ruotsin ydinreaktoreissa. Ydinturvallisuusasiantuntija Oda Becker tarkasteli tutkimuksessaan myös EU:n ydinvoimaloiden stressitestien tuloksia Ruotsissa ja toteaa, että varautuminen onnettomuuksiin on Ruotsissa erittäin heikkoa.

– Toivomme, että ympäristöministeri Lena Ek ja Ruotsin hallitus toimivat vastuullisesti ja päättävät sulkea vaaralliset vanhat reaktorit välittömästi, sekä tekevät suunnitelman ydinvoimasta luopumiseksi, sanoo Martina Krüger.

Greenpeacen raportti (ruotsiksi) ja Oda Beckerin stressitestejä koskeva raportti (engl.) löytyvät täältä »»

Greenpeace on aiemmin tuottanut raportin Energy [R]evolution, joka osoittaa, että Ruotsin on mahdollista luopua ydinvoimasta ja siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiajärjestelmään, joka myös maksaisi vähemmän kuin jos jatkamme nykyisellä energiantuotantomallilla.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.