p

Olkiluoto ei kestä sähkökatkosta

EU:n ja Säteilyturvakeskuksen ydinvoimaloille toteuttamien stressitestien loppuraportti viime joulukuulta osoitti, että Olkiluodon ydinvoimala ei kestä sähkökatkosta tuntia pidempään. Suomessa asiasta uutisoi eilen ensimmäisenä Iltalehti saksalaisen lehtikirjoittelun pohjalta.

Maaliskuussa 1996 voimaan astuneen ydinvoimaloiden suunnitteluohjeen (kohta 3.5) mukaan ydinvoimaloiden vara-akkujen on säilyttävä käyttökuntoisina vähintään kahden tunnin ajan kaikissa olosuhteissa. Fukushiman onnettomuudessa tuhoutuneet reaktorit oli suunniteltu kestämään kahdeksan tunnin täy-dellinen sähkön menetys.

”EU:n ydinvoimaloille toteuttamista stressites-teistä selviää, että Olkiluodon ydinpolttoaine alkaisi sulaa noin tunti sähkönmenetyksen jälkeen. Miksi vuonna 1996 annettua ohjetta ei ole vieläkään saatettu voimaan Olkiluodossa?” kysyy Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Vuonna 2011 valmistuneiden EU:n stressitestien mukaan (kohta C.5.1.3) vaihtovirran menetyksen sattuessa Olkiluoto 1-2 reaktorien polttoainesauvat paljastuisivat veden alta 30–35 minuutissa ja alkaisivat sulaa 55–65 minuutissa.

Stressitestiraportti toteaa myös (kohta C.5.1.2), että varadieselgeneraattoreiden käynnistäminen ja yhdistäminen voimalaitoksen turvajärjestelmiin voi joissain olosuhteissa kestää 1-3 tuntia, eli pahimmillaan 2,5 tuntia kauemmin kuin akuissa riittää virtaa.

”On hyvä asia, että EU:n stressitestit ovat tuoneet osan eurooppalaisten ydinvoimaloiden vakavista turvallisuuspuutteista esille. Kuitenkin monia tärkeitä asioita on myös jätetty testien ulkopuolelle. Esimerkiksi Fukushiman tapainen useiden samanaikaisten onnettomuuksien skenaario tai tahallinen terroriteko eivät ole lainkaan mukana kartoituksessa”, Härkönen sanoo.

”Jatkuvat turvallisuusongelmat ja kohoavat kustannukset kertovat ydinvoimaan nojaavan energiapolitiikan epäonnistumisesta. Samaan aikaan komission julkaiseman energiatiekartan mukaan eurooppalainen energiantuotanto tulee joka tapauksessa nojaamaan vuoteen 2050 mennessä lähinnä uusiutuviin ja nykyistä tehokkaampaan energiankäyttöön. Ydinvoiman tipauttaminen tulevaisuuden energiapaketista olisi kaikin puolin järkevää”, Härkönen jatkaa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.