p

Liettualaiset torjuivat ydinvoiman kansanäänestyksessä


Greenpeace onnittelee liettualaisia selvästä ei-äänten voitosta sunnuntaisessa kansanäänestyksessä ydinvoimasta. 63 prosenttia äänestäjistä äänesti Visaginasin ydinvoimahanketta vastaan. Kansanäänestys järjestettiin parlamenttivaalien yhteydessä.
Greenpeace kehotti perjantaina 12.10.2012 ilmalaivalla Vilnan yllä liettualaisia äänestämään sunnuntain kansanäänestyksessä ei ydinvoimalle. (Copyright: Greenpeace/Vidmantas Balkunas)
"Liettualaiset halusivat maansa liittyvän niiden edistyksellisten maiden joukkoon, jotka rakentavat puhdasta ja turvallista uusiutuvaa energiaa ja parantavat energiatehokkuutta”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa, joka viime viikolla puhui Suomen kokemuksista kuudessa ydinvoimasta järjestetyssä keskustelutilaisuudessa neljässä Liettuan suurimmassa kaupungissa.

Greenpeace tuki liettualaisia kansalaisjärjestöjä järjestämällä viime viikolla keskustelutilaisuuksia, joissa oli mukana asiantuntijoita Suomen lisäksi Saksasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta ja Tsekin tasavallasta.

”Kansanäänestyksen tulos on myös demokratian voitto. Ydinvoimahanketta ajavat poliitikot ja Liettuan valtiollinen energiayhtiö käyttivät valtavasti voimavaroja ydinvoiman mainostamiseen ja ydinvoiman vastustajien mustamaalaamiseen”, Aromaa jatkaa. Liettuan hallitus muun muassa kielsi kansanäänestyksen alla valkovenäläisten ydinvoiman vastustajien pääsyn maahan.

Liettua sulki EU-jäsenyyden ehtona Ignalinan ydinvoimalan Visaginasin kunnassa. Suunnitteilla ollut Visaginasin uusi ydinvoimala oli Liettuan, Latvian ja Viron valtiollisten energiayhtiöiden yhteishanke. Nyt kansanäänestyksen jälkeen hankkeen toteutuminen on erittäin epätodennäköistä, sillä voimalaa tarjonnut Hitachi kertoi vaalien alla kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta.

“Nyt myös Venäjän sekä uusia ydinvoimaloita suunnittelevien Valkovenäjän ja Puolan on seurattava Liettuan, Saksan ja muun Euroopan tietä, ja aloitettava aito demokraattinen prosessi kohti uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta”, Aromaa sanoo.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.