p

Ei niin pysyvä ikirouta, 850 miljardia tonnia hiiltä voi vapautua ilmakehään

Jopa 44 miljardia tonnia typpeä ja 850 miljardia tonnia hiiltä on varastoituneena arktisen alueen ikiroutaan joka voi vapautua ilmakehään ilmaston lämpenemisen seurauksena jo seuraavan vuosisadan aikana, Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen (USGS) uuden tutkimuksen mukaan. Tällä typen ja hiilen määrällä olisi vakavia vaikutuksia ympäristölle ja lämpenevä planeetta. Ikiroudasta mahdollisesti vapautuva hiilen määrä vastaa suunnilleen hiilen määrää tämän hetken hiilen määrään ilmakehässä.

Ikiroudasta vapautuva typpi ja hiili voi kiihdyttää ilmastonlämpenemistä ja vaikuttaa ekosysteemeihin maalla , vesistöihin ja meriin, USGS tutkijoiden mukaan. Aikaisemmin julkaisematon typen määrä on hyödyllinen tutkijoille jotka laativat tieteellisiä ilmastoennusteita ja -malleja.

"Tämä tutkimus määrittelee kaksi tärkeintä kemiallista kiertoa maapallolla, eli hiilen ja typen kiertokulkua, alkaen ikiroudan sulamisesta tulevissa ilmaston lämpenemisen skenaarioissa", kertoi USGS johtaja Marcia McNutt. "Vaikka jääkaudesta saakka vakaana pysynyt ikirouta pohjoisilla leveysasteilla voi tuntua kaukaiselta useimmille meistä, sen mahdollisuus horjuttaa planeetan asumiskelpoisuutta on hyvin todellinen"

Tutkijat arvioivat miten maaperän ikirouta, joka tunnetaan Gelisols, sulaa erilaisissa ilmastoskenaarioissa. He havaitsivat, että kaikki Gelisols'it eivät ole samanlaisia​​: jotkut Gelisols maa-aineksista ovat hyvin turvepitoisia, joissa on paljon lahoavaa orgaanista ainesta, joka palaa helposti - näistä vapautuu sulaessaan typpeä ekosysteemiin. Maaperässä on myös materiaaleja, jotka ovat erittäin ravinteikkaita - näistäkin vapautuu paljon typpeä ekosysteemiin.

Ikiroudan sulaminen vapauttaa myös metaania ilmakehään sulamisen seurauksena, joka edelleen kiihdyttää ilmastonlämpenemistä.

Tiedeyhteisö luovuttaa tutkimusaineiston hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) käyttöön seuraavaa ilmastoraporttia varten.

Artikkeli "Field information links permafrost carbon to physical vulnerabilities of thawing" julkaistiin Geophysical Research Letters -tiedelehdessä.

Lähde: ScienceDaily
Kuva: Gelisols profiili, Wikipedia

Katso myös:
Arktinen sulaminen on uhka ihmiskunnalle
Metaanihydraatti
Kasvihuoneilmiöön vaikuttavat kaasut

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.