p

Tuhlaileva ruokajärjestelmä

Yhdysvalloissa tehdyn vertaisarvioidun selvityksen (1) mukaan noin 40 % kaikesta siellä tuotetusta ruuasta menee hukkaan. Vastaava luku Isossa-Britanniassa on 31 %. Rahamääräisesti kotitaloudet Isossa-Britanniassa heittävät ruoan muodossa roskiin 11,3 miljardia euroa vuodessa, joka on noin kaksinkertainen luku maan vuotuisin myöntämään kehitysapuun nähden. Samaan aikaan yli puolet brittien aikuisväestöstä on ylipainoisia...

Arvokkaiden kalorien ohella roskiin menee muun muassa paljon juomakelpoista vettä, energiaa ja työtä, joita ruoan tuottaminen ja jakelu edellyttää. Yhdysvalloissa hukatun ruuan osuus on 25 % juomakelpoisen veden kulutuksesta. Kotitalouksien osuus kaikesta hävikistä on 60 % tuotannon 20 % ja jakelun 20 %. Huonoiten kotitialouksista tässä suhteessa käyttäytyvät 25-35 vuotiaat yksin asuvat kaupunkilaismiehet. Iäkkäämmät (tutkimuksessa yli 57 vuotiaat) tuhlaavat vähiten.

Asiaan ei ehkä kiinnitetä tarpeeksi huomiota, koska ruoan osuus kotitalouksien rahankäytössä on vuosien varrella pienentynyt. Tosin viime aikoina huolet ruuan hinnan kehityksestä ovat nousseet uutisotsikoihin. Se ei kuitenkaan vielä kieli huolesta ympäristön puolesta. Euroopassa ruokatehokkuuteen kiinnitetty hieman Yhdysvaltoja enemmän huomiota.

Lähteet:
1: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0007940
2: http://www.nextgenerationfood.com/news/looking-at-food-waste/
3: http://www.fastcoexist.com/1680494/the-environmental-impact-of-wasted-food
4: http://www.fastcoexist.com/1680440/our-ridiculously-wasteful-food-system-and-what-to-do-about-it

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.