p

Mittaukset parantavat ilmastoennusteita

Ilmakehän nokihiukkaset lämmittävät ilmastoa imemällä itseensä auringon säteilyä. Tämä johtaa alailmakehän lämpenemiseen erityisesti kaupunkialueilla, joissa nokipäästöt ovat suuria. Nokipäästöjen vähentäminen parantaa sekä ilmanlaatua, ja sitä kautta kaupunkilaisten ter-veydentilaa, että hidastaa ilmaston lämpene-mistä. Helsingin yliopiston tutkijat raportoivat uusista tuloksista arvovaltaisessa Science-lehdessä. He ovat myös kehittäneet mitta-laitteen, jolla noen sekoittumista hiukkasiin voi tutkia.

Kalifornian rannikkoalueella tehdyt uudet mit-taukset osoittavat, että noen lämmitysvaikutusta ilmastomalleissa on yliarvioitu huomattavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että noen päästöjen vähentäminen ei ole niin kustannustehokasta kuin on aikaisemmin oletettu. Mittaukset osoittavat, että mallien toimintaa täytyy parantaa. Sopeutuminen ilmaston lämpenemiseen vaatii tehokkaita päästörajoitteita sekä nokihiukkasille että hiilidioksidille.

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen tutkijoiden mittaukset osa kansainvälistä CalNex (California in the Nexus of Air Quality and Climate Change) ja CARES (Carbonaceous Aerosols and Radiative Effects Study) -projekteja, joissa tutkittiin ilmansaasteiden kulkeutumista ja vaikutuksia pilvien muodostumiseen ja auringon säteilyn ja hiukkasten vuorovaikutukseen Kalifornian rannikolla. Mittaukset tehtiin tutkimusalus R/V Atlantiksella osana kansainvälistä yhteistyötä, jossa oli mukana tutkimuslaitoksia ja yliopistoja Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Laivalla oli mukana Helsingin yliopistolla kehitetty mittalaite, jolla noen sekoittuminen hiukkasiin selvitettiin.

Lähde: HY
Kuva: Noki. Wikimedia Commons

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.