p

Arktinen merijää sulanut tänä vuonna ennätyksellisen pieneksi

Tilanne 18.9.2007 ja 26.8.2012
Yhdysvaltalaisen US National Snow and Ice Data Centerin julkaisemien ennakkotietojen mukaan arktinen merijää on jo nyt sulanut pienemmäksi kuin aikaisempana ennätysvuonna 2007. Sulaminen jatkuu todennäköisesti vielä ainakin syyskuun puoliväliin.

”Arktisen merijään ennätyksellinen sulaminen ei ole odottamaton uutinen. Hallitukset ja päättäjät ovat tienneet jo vuosia ilmaston lämpenemisen vaikutuksista. Silti heidän lyhytnäköisyytensä on tehnyt ihmisten ja planeettamme muiden lajien tulevaisuudesta epävarman”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Tutkijat ovat seuranneet arktisen merijään laajuutta satelliittikuvien avulla 1970-luvun alusta alkaen. Aikaisempi pohjoisen napa-alueen sulamisennätys on 16.9.2007, jolloin jäätä oli noin 4,1 miljoonaa neliökilometriä. 26. elokuuta jäätä oli jo alle 4,1 miljoonaa neliökilometriä ja jään sulaminen jatkuu yleensä syyskuun puolivälin paikkeille.

”Luvut osoittavat kiistattomasti, kuinka ilmasto-päästöt vahingoittavat Arktista, ilmaston vakau-den kannalta yhtä maailman kriittisimmistä alueista. Uutisen on laukaistava hätätoimet Arktiksen pelastamiseksi. Nyt tarvitaan ennen-näkemättömän suuria investointeja uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen. Tarvitsem-me myös Arktikselle kansainvälisen suojelu-alueen, jotta herkkä ja elintärkeä ekosysteemi saadaan pelastettua.”

”Öljynporaus on erityisen vaarallista Arktikselle. Väistämättömiä öljyvuotoja ei voi jäästä puhdistaa, emmekä voi käyttää sieltä saatua öljyä ilmastopäästöjenkään takia.”

Kesäkuussa Greenpeace aloitti kampanjan Arktiksen pelastamiseksi. Tähän mennessä 1,5 miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen suojelualueen perustamiseksi Arktikselle.

Greenpeacen kampanja Arktiksen suojelemiseksi www.savethearctic.org

Lähde: Greenpeace
Kuvat: NSIDC ja Greenpeace

Katso täältä päivittyvä Arktisen merijään laajuus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.