p

Suomalaiset haluavat kaivosveron

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa kaivosyhtiöiltä kerättävän veron käyttöönottoa. Uutta kaivosveroa kannattaa 73 prosenttia kansalaisista. Vain 16 prosenttia vastustaa ajatusta. Suomen luonnonsuojeluliiton Taloustutkimuksella teettämä selvitys paljasti myös, että hienoinen enemmistö suomalaisista pitää kaivostoimintaa uhkana Suomen luonnolle ja ympäristölle. Kaivostoiminnasta nähdään silti koituvan maallemme enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kaivosveron kannatus on vahvaa yli puoluerajojen. Puolueiden äänestäjistä enemmistö ottaisi veron käyttöön: Vasemmistoliitolla 85%, SDP:lla 83%, Vihreillä 80%, Perussuomalaisilla 79%, Keskustalla 73%, KD:lla 72%, Kokoomuksella 62% ja RKP:lla 53% kannattajista.

Miehet ovat hieman naisia useammin kaivosveron kannalla. Nuoret eivät ole aivan yhtä varmoja kuin keski-ikäiset, vaikka enemmistö heistäkin sitä kannattaa.
Talvivaaran kaivosaluetta Kuva: Talvivaara
Kaivostoiminnan vaikutukset maamme luonnolle ja ympäristölle jakaa mielipiteet. Suomalaisista hienoinen enemmistö pitää kaivostoimintaa uhkana Suomen luonnolle ja ympäristölle (47% pitää, 43% ei pidä). Naisista huolissaan on reilu puolet (52% on, 36% ei). Nuoret ovat vanhempiaan huolettomampia; 60 prosenttia 15-25-vuotiaista ei pidä kaivostoimintaa uhkana ympäristölle. Vain 30 prosentin mielestä se on uhka.

Vasemmistoliiton kannattajista peräti 75 prosenttia on huolestuneita kaivosten ympäristöuhista. Vihreistä 68 prosenttia ja perussuomalaisista 56 prosenttia jakaa saman huolen. Keskustan ja kokoomuksen kannattajat ovat vähiten huolestuneita. Maantieteellisesti huoli ympäristöstä kasvaa pääkaupunkiseudulle tultaessa.

Vaikka ympäristöstä ollaan huolissaan, 59 prosenttia vastaajista katsoi silti kaivostoiminnasta olevan Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa. Kun Taloustutkimus Oy teki toukokuussa Aamulehden toimeksiannosta samantyyppisen kyselyn Talvivaaran kaivoksesta, vain 37 prosenttia piti työllisyyshyötyjä suurempana kuin ympäristöhaittoja. Talvivaaraan suhtaudutaan siis kriittisemmin kuin kaivostoimintaan ylipäänsä.

Lähde: SLL

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.