p

Greenpeace on sulkenut Shellin pääkonttorin vastalauseeksi Arktiselle öljynporaukselle


Yli 70 Greenpeacen vapaaehtoista on sulkenut öljy-yhtiö Shellin pääkonttorin ovet Haagissa, Alankomaissa. Greenpeacen Alankomaiden toiminnanjohtaja on sisällä pääkonttorissa. Greenpeace vaatii Shelliä luopumaan kiistanalaisista aikeistaan avata Arktis öljynporaukselle.

Arktinen jääpeite on pienentynyt vuosi vuodelta ja alueen luonnonvarojen hyödyntäminen on tästä syystä mahdollistunut. Shell on ensimmäisenä öljy-yhtiönä ilmoittanut suorittavansa viisi koeporausta Tšuktšimerellä ja Beaufortinmerellä ja aikoo aloittaa porausten tekemisen jo tänä kesänä.

”Kilpajuoksu arktisen öljyn poraamiseksi on täysin vastuutonta ja siksi aiomme estää sen ennen kuin on liian myöhäistä. Öljyonnettomuuden riski Arktisella alueella on suuri  vaikeista sääolosuhteista johtuen. Jopa Shell itse myöntää että jos onnettomuus tapahtuu, on öljytuhojen korjaaminen lähes mahdotonta. Shell on ottanut kurssin kohti katastrofia arktisella öljynporausmatkallaan, ja me teemme kaikkemme sen estämiseksi” sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Therese Jacobson.

Arktiset sääolosuhteet ovat vaikeat ja kesä on lyhyt. Shell pystyy tekemään koeporauksia hyvin lyhyessä aikaikkunassa ennen talvijään tuloa. Vaikeasti ennustettavat sääolosuhteet ja alueen syrjäisyys tekevät öljynporauksesta vaikeaa ja öljyvuodon pysäyttämisestä ja puhdistamisesta käytännössä mahdotonta.

Greenpeacen Alankomaiden toimiston toiminnanjohtaja Sylvia Borren, joka on sisällä Shellin pääkonttorissa, kommentoi Shellin toimintaa: ”Shell väittää olevansa ympäristöystävällinen yritys, mutta todellisuudessa yritys on valmis investoimaan äärimmäisen riskialttiisiin projekteihin, jotta saisi puristettua jokaisen öljypisaran maapallolta”

Greenpeace on kuluvana kesänä aloittanut kampanjan Arktiksen suojelun puolesta.  Yli 800 000 ihmistä on mukana vaatimassa, että Arktis säästetään teolliselta toiminnalta ja että Pohjoisnavan alueelle perustetaan kansainvälinen suojelualue.

Suomen valtionyhtiö Arctia Shipping on vuokrannut kaksi monitoimimurtajaansa turvaamaan Shellin öljyporauksia Pohjoisella Jäämerellä. Toukokuussa aktivistit pysäyttivät toisen vuokratuista aluksista useita kertoja sen lähtiessä Suomesta kohti Pohjoista jäämerta.

Arktis-kampanjan sivut »»

Lähde ja kuva: Greenpeace

Aikaisemmin:
Maailmantähdet tukevat kampanjaa Arktiksen pelastamiseksi »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.