p

Unescon maailmanperintökohde uhattuna: öljy-yhtiöt suunnittelevat porauksia

Suuret öljy-yhtiöt suunnittelevat öljyesiintymien etsintää Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevassa Virungan kansallis-puistossa. Unescon maailmanperintökohteeksi listattu kansallispuisto on koti muun muassa erittäin uhanalaisille vuorigorilloille (Gorilla gorilla beringei). Öljyjätti Soco Internationalin sijoittajat kokoontuivat eilen Lontoossa pidettävään vuosikokoukseensa keskustelemaan öljyn etsinnän aloittamisesta alueella. Suunnitelmat sotivat myös Kongon demokraattisen tasavallan omia lakeja vastaan: laissa on kielletty minkäänlaisen kansallispuistoja tai niiden eliölajeja vaarantavan toiminnan harjoittaminen.

Suunnitellut öljyn etsintä-alueet peittävät 85 prosenttia Virungan kansallispuistosta. Puistossa elää vuorigorillojen lisäksi uhanalaisia virtahepoja, norsuja ja simpansseja. Soco Internationalin mukaan öljyä etsittäisiin myös Lake Edward-järveltä, josta noin 30 000 paikallista kalastajaa hankkivat elantonsa.

”Tämä on todella huolestuttava esimerkki yritysvastuun puutteesta. Vaikka tietoa on saatavilla yllin kyllin ja rahoittajat sekä asiakkaat pyrkivät seuraamaan yritysten toiminnan vaikutuksia ympäristölle ja paikallisväestölle, niin siitä huolimatta tänäkin päivänä yritykset harkitsevat vakavasti tällaisia katastrofaalisia investointeja”, sanoo WWF Suomen kansainvälinen kehitys-ohjelman päällikkö Sami Tornikoski.

Soco Internationalin lisäksi öljyn etsintää alueella suunnittelevat öljy-yhtiöt Total of France ja Ophir Energy. Kaikkien tarkoituksena on suorittaa alueella seismisiä kokeita, hakkuita ja öljynporausta sekä rakentaa alueelle öljyputkia. Paikalliset ympäristöaktivistit ovat saaneet tappouhkauksia Soco Internationalin öljyn etsinnän aloittamisen vastustamisesta. Yhtiö kiistää osallisuutensa uhkauksiin.

"Uhanalaisten vuorigorillojen lisäksi Socon suunnitelmat uhkaavat vakavasti paikallisten ihmisten elinkeinoja, kuten kalastusta Lake Edwardin alueella. On selvää, että mikäli suunnitelmat etenevät, aiheuttaa se konflikteja paikallisten ihmisten ja yrityksen välillä”, Tornikoski sanoo.

Kansallispuistossa elää neljäsosa maailman kaikista vuorigorilloista, joita on jäljellä enää 786 yksilöä. Unesco, joka on vastuussa maailman perintökohteiden nimeämisestä, aikoo keskustella Ugandan, Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan hallitusten kanssa myöhemmin tässä kuussa pidettävässä kokouksessa öljyn etsinnän uhista.

Lisää aiheesta wwf.panda.og sivulta »»

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.