p

Maapallon biosfääri kohti peruuttamattomia muutoksia

Ryhmä tiedemiehiä ympäri maailmaa varoittaa, että väestönkasvu, luonnon ekosysteemien laajaa tuhoutuminen ja ilmastonmuutos voi ajaa maapallon biosfäärin kohti peruuttamattomia muutoksia, joilla olisi planeetallemme tuhoisat seuraukset. Edelleen puuttuu uhkiin riittävä valmistautuminen ja riskien vähentäminen.


- Se on biologisesti uusi maailma siinä vaiheessa, varoittaa professori Anthony Barnosky (University of California, Berkeley) katsauksen johtava tekijä. Katsaus julkaistiin 7.6 Nature- tiedelehdessä. - Tietojen mukaan luonnon monimuotoisuus vähenee huomattavasti jolloin tulee paljon vakavia ongelmia joista olemme riippuvaisia elämänlaadun ylläpitämiseen, kuten esimerkiksi kalastukseen, maa- ja metsätalouteen sekä puhtaaseen veteen.

Katsauksessa tutkijat vertailivat menneisyyden biologisten tapahtumien vaikutuksia nykyiseen käynnissä olevaan maailmanlaajuiseen muutokseen ja arvioivat mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Katsaus ilmestyy juuri ennen Rio+20-kokouksen alkua. YK:n kestävän kehityksen kokous alkaa 20. kesäkuuta Rio de Janeirossa Brasiliassa.

Nykyinen ilmaston lämpeneminen tulee vaikuttamaan sadassa vuodessa jopa 48 prosenttia maapallon pinta-alaan ja korvautumaan jollakin sellaisella jota nykyiset lajit eivät ole kohdanneet koskaan, arvioi katsaukseen osallistuneet 22 tutkijaa ja esittävät, että väestön- ja resurssienkäytön kasvua on hillittävä, jotta ilmaston muuttuminen estyisi.

Kirjoittajat toteavat, että tutkimukset paikallisista ekosysteemeistä osoittavat, kun 50-90 prosenttia alasta on muuttunut, aiheuttaa se peruuttamattomia muutoksia laajemmalla alueella alkuperäisten kasvi- ja eläinlajien sekä niiden vuorovaikutukseen. Yleensä muutos liittyy lajien sukupuuttoon ja biologisen monimuotoisuuden vähenemiseen.

Tällä hetkellä muutosta aiheuttaa 7 miljardin ihmisen toiminta ja seurauksena noin 43 prosenttia maapallon pinta-alasta on muutettu maatalous- tai kaupunkikäyttöön sekä suurta osaa jäljelle jäävistä alueista halkoo tieverkot. Arvioiden mukaan viljelykelpoisesta maa-alueista on jo käytössä 80 prosenttia. Väkiluvun odotetaan nousevan 9 miljardiin vuoteen 2045, tästä seuraa, että puolet maapallon pinta-alasta (50 prosenttia) tulee muuttumaan vuoteen 2025 mennessä. Barnoskyn mukaan - tämä on valitettavan lähellä biosfäärin maailmanlaajuista käännekohtaa (tipping point), josta ei ole enää paluuta.

Tutkijoiden mukaan globaaliin muutokseen ovat ennestään tutut asiat; ihmiskunnan kasvava määrä, resurssien lisääntyvä käyttö, ympäristön muuttuminen, energiatuotanto, ilmastonmuutos ja kulutus.

Katsauksen laatijat -biologit, luonnonsuojelijat, monimutkaisten järjestelmien teoreetikot, geologit ja paleontologit Yhdysvalloista, Kanadasta, Etelä-Amerikasta ja Euroopasta väittävät, - lukuisista havainnoista huolimatta, kukaan ei tiedä kuinka lähellä maapallo on globaalia käännekohtaa. Tutkijat kehottavatkin tunnistamaan varhaisessa vaiheessa globaalit varoitusmerkit ja vauhdikkaasti puuttumaan muutoksen syihin.

Enemmän ja tarkemmin ScienceDailyn sivulta »» (engl)

Earth May Reach Tipping Point

Berkeleyn yliopiston professori Anthony Barnosky selittää miten kasvava väestö, yhdistettynä ilmastonmuutokseen voi peruuttamattomasti muuttaa maapallon ekosysteemin. (Videon tuottanut Roxanne Makasdjian)


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.