p

Maailmantähdet tukevat kampanjaa Arktiksen pelastamiseksi

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo avaa tänään Rio de Janeirossa uuden vaiheen kamppailussa Arktiksen pelastamiseksi esittelemällä aikakapselin, johon miljoona ensimmäistä Arktiksen puolesta vedonnutta saa nimensä. Aikakapseli upotetaan mereen pohjoisnavalle. Kampanjan tavoitetta arktisen öljynporauksen ja teollisen kalastuksen pysäyttämiseksi tukevat monet julkisuuden henkilöt.

Muun muassa Paul McCartney, Penelope Cruz, Pedro Almodovar, Robert Redford ja Lucy Lawless ovat ensimmäisten vetoomuksen tehneiden joukossa vaatimassa pohjoisnapaa ympäröivän alueen suojelemista YK:n päätöksellä. Arktiksen puolesta vetoomuksen allekirjoittaneiden joukossa on muun muassa yhdeksän Oscar-voittajaa. Kampanja käynnistettiin symbolisesti kesäpäivänseisauspäivänä, jolloin aurinko ei laske missään pohjoisen napapiirin pohjoispuolella.

Kun näiden ensimmäisen sadan allekirjoittajan lisäksi on saatu kokoon miljoona nimeä, nimet laitetaan aikakapseliin, joka lasketaan neljän kilometrin syvyyteen merenpohjaan pohjoisnavalle. Yhdessä aikakapselin kanssa pohjaan lasketaan Tulevaisuuden lippu, jonka maailman nuoret suunnittelevat avoimessa suunnittelukilpailussa.

Tällä hetkellä meri ja merenpohja pohjoisnavan ympärillä ovat kansainvälistä merialuetta. Kun ilmastonmuutos on nostanut maapallon lämpötilaa ja pohjoinen merijää on sulamassa, Pohjoisen jäämeren rantavaltiot ovat esittäneet uusia aluevaatimuksia, jotta voisivat päästää öljy-yhtiöt vesilleen. Arktinen merijää on supistunut dramaattisesti, ja tutkijoiden mukaan Pohjoinen jäämeri voi pian
sulaa kokonaan kesäisin.

”Arktis on hyökkäyksen kohteena. Arktis tarvitsee ihmisiä, jotka tarttuvat toimeen ja vaativat sen suojelemista”, sanoi Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo. “Öljynporauksen ja teollisen kalastuksen kielto arktisilla vesillä olisi loistava voitto niitä voimia vastaan, jotka uhkaavat tätä arvokasta aluetta ja siellä asuvia neljää miljoonaa ihmistä. Suojelualue pohjoisnapaa ympäröivällä merialueella pysäyttäisi saastuttajat tekemästä Arktiksesta riistettävää siirtomaata.”

”Me piirrämme jäähän rajan ja sanomme, että tästä ette tule!” Naidoo vakuuttaa.

”Arktis on yksi maailman kauneimmista ja viimeisistä koskemattomista alueista planeetallamme, mutta nyt se on uhattuna. Jotkin maat ja yhtiöt haluavat avata sen öljynporaukselle ja teolliselle kalastukselle ja tehdä Arktikselle saman kuin muullekin herkälle planeetallemme. Vaikuttaa hulluudelta, että haluamme mennä maailman ääriin löytääksemme viimeiset öljytipat samaan aikaan, kun tieteen parhaat ajattelijat kertovat meille, että meidän on päästävä eroon fossiilisista polttoaineista, jotta lapsillamme olisi tulevaisuus. Joskus jossain meidän on otettava kantaa. Uskon, että se aika on nyt ja paikka on Arktis”, sanoo Sir Paul Mc Cartney.

Samaan aikaan ympäri maailmaa aktivistit keräävät nimiä vetoomukseen Arktiksen puolesta. Suomessa jääkarhuiksi pukeutuneita aktivisteja on Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa.

”Suuri osa Suomea on napapiirin pohjoispuolella. Olemme onnistuneet suojelemaan pohjoisia metsiämme, nyt meidän suomalaisten on oltava mukana kantamassa vastuuta koko arktisesta luonnosta. Me pystymme pysäyttämään öljyjätit, jotka uhkaavat meille yhteisesti kuuluvaa ainutlaatuista Arktista, joka on elintärkeä maapallon ilmaston säätelijä”, sanoo Greenpeacen kampanjoitsija Sini Harkki.

Shell on aloittamassa koeporaukset Alaskan pohjoispuolella tulevien viikkojen aikana. Shellin öljynporauslaivastoon kuuluu myös kaksi suomalaista valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtajaa, Fennica ja Nordica. Jos Shell onnistuu porauksissaan, Arktista uhkaa öljyryntäys. Myös Gazprom on suunnittelemassa öljynporausta arktisella merellä tänä vuonna.

Ihmiset ympäri maailmaa voivat tehdä vetoomuksen Arktiksen puolesta osoitteessa www.savethearctic.org. Sivuilla muun muassa video tarpeesta suojella Arktis, videossa on käytetty valokuvaaja Yann Arthus-Bertrandin kuvia. Kertoja videolla on Golden Globe palkittu näyttelijä John Hurt.

Ensimmäiset vetoomuksen allekirjoittajat etunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä:

Aaron Johnson, Alejandro Sanz, Alexandra Burke, Annie Lennox, Baaba Maal, Barnaby Thompson, Bella Freud, Ben Barnes, Brooke O’Campo, Bruce Parry, Bryan Adams, Chet Lamb, Chocolate Rain, Christina Cole, Cilla Black, David Heyman, Dawn Olivieri, Dev Patel, Eman Lam, Emily Blunt, Eric Schlosser, Fernando Trueba, Gabby ja Kenny Logan, Goldie, Gustav Skarsgard, Hannah Rothschild, Hu Haiquan, Hugh Grant, Imelda Staunton, Jan Meek, Jarvis Cocker, Javier Bardem, Jeremy Irons, Jesper Christensen, Jim Broadbent, Jiří Dědeček, Joey Leung Cho-yiu, John Hurt, Jude Law, Klara Issove, Kongkee, KT Tunstall, Laura Baily, Lawrence Dallaglio, Lawrence Chou, Leila Tong, Lena Endra, Lily Cole, Livia Firth, Lucy Lawless, Marta Kubisova, Miquel Barcelo, Nick Laird-Clowes, Olivia Williams, Pamela Anderson, Paul McCartney, Paul Simonon, Pedro Almodovar, Penelope Cruz, Petr Vacek, Polly Matson, Rebecca Frayn, Richard Branson, Rita Ora, Robert Redford, Sabrina Guinness, Saffron Burrows, Sam Taylor Wood, Sarah Burton, Shane Watson; Sharon Lawrence, Shauna Redford; Sherry Tsai, Simona Babcakova, Stella McCartney, Stephen Frears, Stephen Hopkins, Steve Jones, Thandie Newton, Thom Yorke, Thomas Jane, Tim Roth, Tom Stoppard, Tsang Tsui-shan Jessey, Uri Fruchtmann, Vivienne Westwood, William Tang

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.