p

EU:n stressitestit eivät tehneet ydinvoimaloista turvallisia – myös Ruotsin Ringhals ongelmavoimala

Greenpeacen julkistama raportti osoittaa useita puutteita EU:n ydinturvallisuutta koskeneissa stressitesteissä. Raportin mukaan stressitestit käsittelivät rajallisesti ulkoisten olosuhteiden vaikutuksia ydinvoimaloihin, mutta ohittivat muun muassa voimaloiden suunniteltua korke-amman käyttöiän, sekaoksidipolttoaineen, te-honnostojen ja huolimattoman turvallisuus-kulttuurin aiheuttamat ongelmat.

Lisäksi varautuminen vakavaan onnettomuuteen käsiteltiin raporteissa ennaltaehkäisyn osalta, mutta onnettomuuden jälkeiset toimet on käsitelty heikosti tai ei lainkaan. Asiantuntijat kritisoivat myös stressitestiraporttien vertais-arvioita, jotka eivät puuttuneet voimaloiden nykyiseen turvallisuustasoon vaan ainoastaan niille asetettuihin tavoitteisiin.

Greenpeacen raportissa on arvioitu stressitestiraportit yleensä ja erityisesti 13 ydinvoimalan osalta. Näistä lähin on Ruotsin Ringhals.

Ringhalsin osalta raportissa on kiinnitetty huomiota erityisesti viimeaikaisiin vakaviin virheisiin voimalan ylläpidossa sekä siihen, että voimala ei täytä edes Ruotsin nykyisiä vaatimuksia ydinvoimaloille.

”EU:n stressitestien oli tarkoitus vastata huoliin eurooppalaisten ydinvoimaloiden turvallisuudesta Fukushiman ydinkatastrofin jälkimainingeissa. Valitettavasti Fukushiman tärkeimmät opetukset rakenteellisista virheistä ja huolimattomuudesta päätettiin jättää testeissä huomiota”, kommentoi Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Raportti Nuclear Stress Tests – Flaws, Blind Spots and Complacency »» (pdf)

Lähde: Greenpeace
Kuva: Kuvakaappaus raportista

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.