Neste Oil haastoi Greenpeacen palveluntarjoajan oikeuteen

Valtionyhtiö Neste Oil yrittää sulkea Greenpeacen ylläpitämän Nestespoil.com -kritiikkisivuston. Neste Oil haastoi Greenpeacen käyttämän ruotsalainen webhotelli Loopian oikeuteen, ellei se poista sivustoa palvelimeltaan. Sivusto on avattu uudestaan osoitteessa www.greenpeace.fi/nestespoilcom. Neste Oilin vuosikertomusta parodioiva sivusto kertoo yhtiön palmuöljydieseltuotannon aiheuttamista ympäristö-ongelmista.

"Neste Oilin pitää valmistaa biopolttoaineensa raaka-aineista, jotka eivät aiheuta metsätuhoa. Nyt se sen sijaan keskittyy vaimentamaan kritiikkiä kovilla juridisilla otteilla. Tällainen pelottelu johtaa sensuuriin, jota ei voi avoimessa yhteiskunnassa sallia", sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Greenpeace on kampanjoinut Neste Oilin palmuöljydieseliä vastaan vuodesta 2007. Öljypalmuplantaasien tieltä raivataan viimeisiä sademetsiä ja turvemaita Kaakkois-Aasiassa. Nestespoil.com -kritiikkisivusto on yksi keino tehdä tunnetuksi palmuöljyn ja muiden lisää viljelypinta-alaa vaativien biopolttoaineiden raaka-aineiden aiheuttamia ongelmia.

Neste Oil on tehnyt kansainvälisen tekijänoikeusjärjestölle WIPO:lle valituksen, jonka avulla se pyrkii saamaan haltuunsa Greenpeacen rekisteröimän www.nestespoil.com -verkkotunnuksen.

EU:ssa arvioidaan parhaillaan, miten biopolttoaineiden aiheuttamat epäsuorat maankäyttövaikutukset pystytään estämään. Myös USA:n ympäristönsuojeluvirasto EPA on alustavasti todennut, ettei palmuöljydiesel kelpaa liikenteen uusiutuvan velvoitteen täyttämiseen USA:ssa, koska palmuöljy ei vähennä päästöjä riittävästi. Neste Oil vastustaa aktiivisesti näitä päätöksiä. Viime viikolla uutisoitiin, että Neste Oil U.S. Inc. on yhdessä malesialaisen ja indonesialaisen palmuöljyjärjestön kanssa palkannut lakiyhtiö Holland & Knightin vastustamaan EPA:n päätöstä. [linkki] Euroopassa Neste Oilin lobbarina on toiminut Burson Marsteller. [linkki]

Valitus WIPO:lle ja vastine

Greenpeacen Nestespoil.com -kritiikkisivusto täällä »»