p

Maailma pyytää Brasilian presidenttiä pelastamaan maansa sademetsät tuholta


WWF, Greenpeace ja Avaaz mobilisoivat 22 miljoonaa tukijaansa pyytämään Brasilian presidenttiä Dilma Roussefia käyttämään veto-oikeuttaan maan parlamentissa hyväksyttyjä metsälain muutoksia vastaan. Lakimuutoksen seurauksena lähes 80 miljoonaa hehtaaria sademetsää on vaarassa hävitä, mikä on kohtalokasta niin luonnon monimuotoisuudelle, ilmastolle kuin ihmisille. Brasilia isännöi kes-tävän kehityksen Rio+20 -kokousta kesäkuussa ja jos presidentti ei kaada lakimuutoksia, asettaa se koko kokousisännyyden kyseen-alaiseksi.

Presidentti Rousseff ei ole kertonut julkisesti aikooko hän käyttää veto-oikeuttaan. Vain täysi veto suojaisi Brasilian metsät ja maailman ilmaston. Presidentti vastaanotti toissa viikolla ja hänellä on 25. toukokuuta asti aikaa käyttää veto-oikeuttaan joko osaan tai koko lakiin tai hyväksyä se.

”Brasilia on viime vuosina toiminut esimerkillisesti pyrkiessään pysäyttämään sademetsien häviämisen hyödyntämällä muun muassa reaaliaikaista satelliittiseurantaa sekä panostamalla vahvasti ihmisresursseihin ja lainvalvontaan laittomien hakkuiden kitkemiseksi. Lisäksi maa on taistellut ilmastonmuutosta vastaan suojelemalla metsien valtavia hiilivarastoja sekä hiilinieluja. Uusi lakimuutos kuitenkin vesittää viimeaikaisen hyvän työn ja vie Brasilian metsien suojelua useita askelia taaksepäin”, toteaa WWF Suomen metsä-asiantuntija Maija Kaukonen.

“Jos samankaltainen laki hyväksyttäisiin Suomessa, merkitsisi se, että metsänomistajilla ei olisi enää velvollisuutta metsittää maitaan päätehakkuun jälkeen. Tällöin kyseiset alueet vapautuisivat esimerkiksi rakentamiselle tai maanviljelylle eikä luontainen metsäpeite enää palautuisi”, Kaukonen jatkaa. ”Lisäksi lakimuutos poistaa velvoitteen suojata herkkiä vesistöjen ympäristöjä sekä jyrkkiä rinteitä, jotka esimerkiksi Suomen metsälaissa on huomioitu metsäisillä suojavyöhykkeillä.”

Asiantuntijoiden mukaan uusi lainsäädäntö tulisi johtamaan jopa 76,5 miljoonaan metsähehtaarin häviämiseen, mikä vastaa yli kolme kertaa Suomen metsien pinta-alaa. Tämän seurauksena jopa 28 miljoonaa tonnia hiilidioksidia päätyisi ilmakehään. Tällöin Brasilian olisi mahdotonta päästä ilmastotavoitteisiinsa.

Lakimuutos sisältää myös armahduslausekkeen, joka vapauttaa sademetsiä ennen vuotta 2008 laittomasti hakanneet kokonaan vastuusta. Armahdukset eivät vain vapauttaisi ympäristörikollisia syytteistä, vaan merkitsisivät 4,8 miljardin USA:n dollarin sakkotulojen menetyksiä. Jos metsien laiton hakkaaminen annetaan anteeksi, voi tämä alentaa kynnystä hävittää yhä enemmän sademetsiä ilman pelkoa seuraamuksista

Lähes 80 % brasilialaisista haluaa, ettei tämä katastrofaalinen laki toteudu ja 94 % kertoo olevansa huolestuneita ympäristöstään. Järjestöt pyytävätkin presidentti Rousseffia kuuntelemaan sekä omia äänestäjiään että niitä tähän mennessä 1,3 miljoonaa ihmistä ympäri maapallon, jotka ovat jo allekirjoittaneet presidentille suunnatun vetoomuksen.

Vaikuta presidentti Rousseffin päätökseen

Allekirjoita vetoomus täällä »»

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.