p

Brasilian presidentti hyväksyi pääosan pelätystä metsälaista

Brasilian presidentti Dilma Rousseff on eilen hyväksynyt suurimman osan tuhoisaksi arvioidun metsälain muutoksista. Lakimuutoksen seurauk-sena kymmeniä miljoonia hehtaareja Brasilian sademetsää on vaarassa hävitä. Miljoonat ihmiset ja lukuisat kansainväliset ja paikalliset ympäristöjärjestöt vetosivat turhaan presidentti Rousseffiin, että hän olisi käyttänyt veto-oikeuttaan koko lakimuutoksen estämiseksi.

Presidentti tyytyi torjumaan pienen osan lain pykälistä. WWF:n mielestä jo ennestäänkin monimutkaisen lainsäädännön pilkkominen tekee lain toimeenpanosta hyvin vaikean.

Tuhoisan lakimuutoksen hyväksyminen tulee vain muutamia viikkoja ennen Brasilian isännöi-mää kestävän kehityksen Rio+20-kokousta.

”Päätös osoittaa, että Brasilialla ei ole aikomusta pitää kiinni ilmastotavoitteistaan. Tämä asettaa koko Rio+20-kokousisännyyden kyseenalaiseksi”, sanoo WWF Suomen metsäasiantuntija Maija Kaukonen.

Brasilia on viime vuosina näyttänyt muulle maailmalle esimerkkiä erityisesti metsäkadon hidastamisessa sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Brasilia on sitoutunut leikkaamaan lähes 40 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistään vuoteen 2020 mennessä sekä hidastamaan Amazonin sademetsien häviämistä 80 prosenttia vuosien 1996-2005 keskimääräiseen vauhtiin verrattuna. Uuden lakimuutoksen myötä Brasilian arvioidaan ottavan suuren askeleen taaksepäin sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa että kasvihuonepäästöjen vähentämisessä.

”Metsälain muutosten täysi hylkääminen olisi ollut äärimmäisen tärkeää. Brasilian sademetsillä on valtava merkitys koko Etelä-Amerikan mantereen makean veden lähteenä, maapallon ilmaston säätelijänä, ilmastonmuutoksen hidastajana ja luonnon monimuotoisuuden aarrearkkuna,” Kaukonen toteaa.

Lähde: WWF Suomi
Kuva: Sademetsä,  Wikipedia

Aiheesta aikaisemmin
Maailma pyytää Brasilian presidenttiä pelastamaan maansa sademetsät tuholta

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.