p

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto: Karppaamalla laihduttaminen paisuttaa ympäristöjalanjälkeä

Suomessa on viime aikoina käyty kiivasta keskustelua ruuasta. Keskustelu on käynnistynyt erityisesti karppaamisen, hiilihydraatteja välttävän ruokavalion suosion noususta. Karppaajat korvaavat hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita proteiineilla, kuten lihalla ja maitotuotteilla, sekä rasvalla ja kasviksilla.

Ravintotutkijat eivät ole yksimielisiä vähähiilidraattisen ruokavalion terveysvaikutuksista. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto muistuttavat, että ruokaa koskevassa yhteiskunnallisessa keskuste-lussa ei tulisi unohtaa myöskään ruuantuotannon ympäristövai-kutuksia.

Suomessa yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä neljän-nes aiheutuu ravinnosta. Erityisen paljon päästöjä syntyy eläin-tuotannosta ja sen edellyttämästä rehu- ja lannoitetuotannosta. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan eläintuotanto on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi ilmastoa lämmittävien päästöjen lähde. Eläintuotteisiin perustuva proteiinidieetti voi jopa tuplata ruuan ilmastovaikutukset tavanomaiseen ruokavalioon verrattuna.

"Ilmaston ja ympäristön kannalta eläintuotteiden kulutuksen kasvu on huolestuttavaa. Päästöjen lisäksi se vaatii myös enemmän peltopinta-alaa. Ympäristön kuormittaminen karppaamalla on myös oikeudenmukaisuuskysymys - nopeammin lämpenevä ilmasto ja rehuviljelemistä täyttyvät pellot haittaavat eniten kehitysmaiden köyhiä", huomauttaa Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

Ympäristön kannalta paras ruokavalio sisältää vuodenajan mukaisesti juureksia, perunaa ja palkokasveja, metsien antimia sekä Suomessa avomaakautena kasvatettuja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Näiden elintarvikkeiden lisäämistä suomalaisessa ruuan kulutuksessa puoltavat myös terveyssuositukset.

Myös proteiinin käyttöä ruokavaliossa voi lisätä ympäristöä kohtuuttomasti rasittamatta. Esimerkiksi soijan ja tofun ympäristöjalanjäljet tuotannon, kuljetuksen ja käytön huomioon ottaen ovat huomattavasti lihaa pienemmät. Karpata voi siis myös ympäristöä kunnioittaen.

"Eläintuotteiden käyttöä ei tarvitse välttämättä vähentää kasvissyöjäksi ryhtymällä. Jokainen voi vähentää oman ravintonsa ympäristöjalanjälkeä lisäämällä arjessaan niitä päiviä, joina nauttii aterialla pääasiassa kasvisperäistä ruokaa", kannustaa Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

Ympäristövastuullisen ruokakulttuurin edistämiseen tarvitaan liittojen mielestä myös yhteiskunnallisia toimenpiteitä, kuten maatalouspolitiikan ja ruuan verotuksen uudistusta.

Lähde: SLL

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.