
Greenpeacen jääkarhua muistuttavat osoittivat mieltään Moskovassa Russian Arctic Oil and Gas -konferenssin osanottajalle. Aktivistit vaativat Arktiksen pelastamista sekä Shellin ja Gazpromin arktisen öljynporauksen pysäyttämistä. (Copyright: Greenpeace/Igor Podgorny)
Greenpeacen aktivistit järjestivät tänään tiistaina mielenosoituksen Moskovassa Reneissance Monarch -hotellissa, jossa järjestettiin toista kertaa Russian Arctic Oil and Gas -konferenssi. Sillä aikaa kun öljyteollisuuden edustajat keskustelevat suunnitelmistaan kehittää Arktiksen luonnonvaroja suurten sijoittajien avulla, Greenpeacen aktivistit muistuttivat että “Arktis on paljon arvokkaampaa kuin öljy.”
Muun muassa Shellin, Statoilin, ExxonMobilin ja Gazpromin edustajat osallistuvat konferenssiin. Tärkeimpiä keskustelunaiheita ovat uusimmat teknologiat öljyn- ja kaasunporauksessa sekä kuljetukset jäisellä arktisella merellä. Konferenssin puhujien päätavoite on vakuuttaa investoijat arktisella merellä tapahtuvan öljynporauksen ja kaasutuotannon kannattavuudesta ja turvallisuudesta, vaikka tutkimukset sanovat toisin.
Greenpeace jakaa konferenssin osallistujille raporttia Venäjän arktiseen hiilivetyyn investoimisen riskeistä. Russian Arctic Off-shore Hydrocarbon Exploration: Investments Risks -raportissa osoitetaan, että arktisella merellä tapahtuvat poraukset ovat erittäin riskialttiita.
“Tutkijat ennustavat, että seuraavan vuosikymmenen aikana arktisen meren öljyllä ei ole mitään kaupallista arvoa. Vuoteen 2025 mennessä alueelta saadaan vuosittain maksimissaan 13,5 miljoonaa tonnia öljyä, joka on vähemmän kuin kolme prosenttia Venäjän nykyisestä vuosittaisesta öljyntuotannosta”, Greenpeacen Venäjän energiaohjelman johtaja Vladimir Tšuprov sanoo.
“Vaikka uusiutuvien energialähteiden käyttö on turvallisempaa ja taloudellisesti kannattavampaa, Venäjä ja muutama muu maa jatkavat suunnittelmiaan arktisen meren todistamattomien öljyvarojen käyttämisestä. Ovatko hiilivetyprojektit tosiaan kiinnostavia uuden, vihreään energiaan panostavana aikakautenamme?” Tšuprov jatkaa.
Suurimpia ongelmia arktisessa öljynetsinnässä ovat vaarallisten öljyvuotojen riski, kehittymätön teknologia, korkeat tuotantokulut sekä tarkan tiedon puuttuminen arktisen alueen öljyvaroista ja niiden laadusta.
Huolimatta siitä, että tutkijat arvioivat yksimielisesti arktisen poraamisen täysin vastuuttomaksi, öljy-yhtiöt - etenkin Shell ja Gazprom - jatkavat kilpajuoksuaan arktisen alueelle. Gazprom aikoo viedä Prirazlomnaya -nimisen porauslauttansa Barentsinmerelle ja suunnittelee aloittavansa toiminnan siellä lähiaikoina. Shell taas on lähettänyt kaksi alustaan aloittamaan öljynporauksen Alaskan pohjoispuolelle. Suomalaiset jäänmurtajat Fennica ja Nordica on vuokrattu avustamaan Shellin öljynporausta.
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.