p

Auta tutkijoita - havaintoja valeskorpioneista kaivataan

Suomen ympäristökeskus SYKEn tutkijat kaipaavat kansalaishavaintoja valeskorpioneista. Valeskorpionit ovat pieniä hämähäkkieläimiä, joiden elintavat ja levinneisyys tunnetaan toistaiseksi puutteellisesti. Ne muistuttavat saksiraajojensa takia hieman skorpioneja. Hurjasta ulkonäöstään huolimatta valeskorpionit ovat  täysin vaarattomia ihmiselle. Pikemminkin ne ovat hyödyllisiä saalistaessaan esimerkiksi pölytäitä.
Valeskorpionit ovat pieniä, vain muutaman millimetrin mittaisia petoja. Silmiinpistävintä valeskorpionin ulkonäössä ovat pitkät sakset, joiden avulla se pyydystää pieniä hyönteisiä ja hämähäkkieläimiä. Kuva Veikko Rinne.

Tähän mennessä Suomesta on tavattu 16 valeskorpionilajia. Yleisöltä kaivataan nyt havaintoja ja näytteitä etenkin valeskorpionien levinneisyystietojen tarkentamiseen. Tutkijoille voi postittaa löytämänsä valeskorpionin tai havaintotiedot itse määrittämistään yksilöistä. Parhaiten valeskorpioneja löytää kariketta ja puiden onkaloiden puupurua seulomalla.

SYKEn koordinoiman tutkimuksen tavoitteena on tuottaa Suomen ensimmäinen lukkien ja valeskorpionien määritysopas. "Määritysoppaat helpottavat lajien tunnistamista, ja innostavat näin luontoharrastajia. Heidän havaintojensa myötä saamme jatkuvasti tarkempaa tietoa Suomen lajistosta ja lajien elintavoista", toteaa hankkeen päätutkija Annika Uddström.

Suomen lukkien ja valeskorpionien määritysopas -hanke on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaa (PUTTE). Määritysoppaan on tarkoitus valmistua vuonna 2014. PUTTE-tutkimusohjelman määritysoppaat toimivat tutkijoiden ja luontoharrastajien käsikirjoina. Kauniisti kuvitetut oppaat nousivat viime vuonna myös suuren yleisön tietoisuuteen, kun Suomen jäkäläopas voitti vuoden 2011 Tieto-Finlandia -palkinnon.

Valeskorpionien liikkuminen on tunnusomaista: ne tutkivat ympäristöään varovasti sakset avoimina ja perääntyvät vaaran uhatessa nopeasti takaperin suojaan. Kuva Veikko Rinne.

Valeskorpioneja elää esimerkiksi karikkeessa ja lahopuiden kaarnan alla. Kuva Petri Ahlroth.

Valeskorpionien tarkemmat tuntomerkit ja näytteiden postitusohjeet löydät Valeskorpionien etsintäkuulutuksesta (.pdf, 500 kt)

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.