p

Apple, Amazon ja Microsoft tuottavat pilvipalvelunsa likaisilla energianlähteillä

Suurten tietoliikenneyhtiöiden tarjoamien pilvipalveluiden räjähdysmäinen yleistyminen lisää hiilen ja ydinvoiman kysyntää, todetaan Greenpeacen tuoreessa raportissa.

How Clean is Your Cloud -raportti osoittaa tietoliikennealan jakautuneen kahdenlaisiin yrityksiin. Edelläkävijät, kuten Google, Yahoo ja Facebook pyrkivät tuottamaan pilvipalveluiden vaatiman energian uusiutuvilla energianlähteillä. Toiset, kuten Apple, Amazon ja Microsoft tulevat jäljessä rakentaen uudet palvelin-keskuksensa energiantuotannon hiili- ja ydin-sähkön varaan.

Raportissa arvioidaan 14 it-yritystä ja niiden energiantuotantoketjua yli 80 palvelinkeskuksen osalta.

”Uusiutuvan energian saatavuus voi olla menestystekijä, joka houkuttelee informaatio-teknologia-alan edelläkävijöitä sijoittamaan palvelimiaan ja tarjoamaan työtä Suomeenkin”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen.

”Kun ihmiset ympäri maailmaa jakavat musiikkia tai kuvia verkossa, he haluavat tietää, onko pilvipalvelu toteutettu puhtaalla ja turvallisella energialla”, Koskinen sanoo.

Kun yhä useammat ihmiset ympäri maailmaa tallentavat kuvansa, videonsa ja tiedostonsa pilvipalvelimille, informaatioteknologiayritysten on rakennettava lisää palvelinkeskuksia. Tuhansia tietokoneita sisältävät keskukset kuluttavat valtavan määrän energiaa. Jotkut keskuksista kuluttavat energiaa, joka vastaa 250 000 eurooppalaisen kotitalouden energiankulutusta. Jos pilvipalvelut olisivat valtio, sen energiantarve olisi maailman viidenneksi suurin, raportissa todetaan. Pilvipalveluiden energiantarpeen odotetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2020 mennessä.

Yritykset kuten Google, Yahoo ja Facebook johtavat alaa energiatehokkailla innovaatioilla ja suosimalla uusiutuvaa energiaa rakentaessaan palvelinkeskuksia rakentaessaan. Yhä suurempi osa Googlen ja Yahoon laitosten tarvitsemasta energiasta tulee uusiutuvista lähteistä. Facebook puolestaan pyrkii puhtaammin tuotettuihin pilvipalveluihin OpenCompute -aloitteellaan, jonka tarkoituksena on levittää energiatehokasta teknologiaa.  Se myös ilmoitti joulukuussa uudesta linjastaan, jonka mukaan se suosii puhdasta energiaa infrastruktuurissaan.

 Valitettavasti suuri osa valtaosa alan yrityksistä ei ole halunnut seurata edelläkävijöitä. Greenpeace vaatii kaikkia pilvipalveluita tarjoavia yrityksiä:
  • antamaan tietoja energiankäytöstään ja hiilijalanjäljestään sekä jakamaan energiatehokkaat ratkaisunsa koko alan hyödynnettäviksi.
  • kehittämään käytäntöjä, jotka ohjaavat rakentamaan palvelinkeskukset alueille, jossa on saatavilla uusiutuvaa energiaa.
  • sijoittamaan uusiutuvaan energiaan tai ostamaan uusiutuvaa energiaa.
  • vaatimaan valtioiden johtoa ja sähköyhtiöitä lisäämään tarjolla olevaa uusiutuvan energian määrää.
How Dirty is Your Cloud –raportti 

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.