p

Suomessa toimivilla yrityksillä yhteyksiä Israelin siirtokuntiin

Ainakin 30 Suomessa toimivalla yrityksellä on yhteyksiä Israelin laittomiin siirtokuntiin.
Yritykset tuovat siirtokuntatuotteita Suomeen, myyvät siirtokuntien varusteluun käytettäviä tuotteita tai palveluja ja sijoittavat siirtokunnissa toimiviin yrityksiin, Finnwatchin selvitys osoittaa.

Suomen markkinoilla myydään Israelin laitto-missa siirtokunnissa valmistettua kosmetiikkaa ja viinejä. Myös hedelmien ja kasvisten, vaippojen sekä hiilihapotuslaitteiden taustalta paljastuu siirtokuntayhteyksiä.

Tiedot käyvät ilmi Finnwatch ry:n Kirkon Ulko-maanavun toimeksiannosta tekemästä selvityk-sestä, joka tarkastelee Suomessa toimivien yritysten yhteyksiä Israelin siirtokuntiin

– Kauppaketjuilla ei ole siirtokuntatuotteiden ostamista kieltäviä linjauksia. Siirtokuntatuotteita myydään Suomessa harhaanjohtavasti israelilaiseksi merkittynä, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo.

Yritysten avoimuus niiden alihankkijoiden toiminnasta on heikkoa. Suuret globaalisti toimivat yritykset kuten Procter & Gamble ja SodaStream kieltäytyivät antamasta tietoa tuotantoketjuun tai alihankkijoihin liittyvissä kysymyksissä. Useat yritykset, esimerkiksi Siemens, Pohjoismaiden johtava sementin maahantuoja Cemex ja vesiyhtiö Eden Springs eivät vastanneet kyselyyn lainkaan.

– Yrityksillä on vastuu myös tytäryhtiöidensä ja alihankkijoidensa toiminnasta. Kieltäytyminen näitä koskevan tiedon antamisesta on huolestuttavaa, Vartiala sanoo.

Suoran tuonnin lisäksi yrityksillä on myös monia muita yhteyksiä siirtokuntiin.

VR:n junia valmistanut Alstom on mukana YK:n ihmisoikeusneuvoston tuomitsemassa, siirtokuntia Israeliin yhdistävässä Jerusalemin raitiotiehankkeessa.

Suomessa soijatuotteita markkinoivan Hälsans Kök -tuotemerkin takana oleva Osem puolestaan tekee yhteistyötä siirtokuntien rakentamiseen osallistuvan Jewish National Fundin kanssa. Ratiopharm-lääkkeitä Suomessa markkinoiva Teva hankkii siirtokunnista pakkausmateriaaleja.

– Lista yritysten yhteyksistä siirtokuntiin on valitettavan pitkä. Siirtokunnat ovat keskeinen este rauhalle ja yritysten tulisi pidättäytyä niitä tukevasta liiketoiminnasta.

Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Sekä YK että EU ovat tuominneet siirtokuntien olemassaolon. Vaikka myös Suomi noudattaa YK:n ja EU:n linjauksia, on julkisella sektorilla tiiviitä yhteyksiä siirtokunnissa toimiviin yrityksiin.

– Valtionyhtiöissä ja julkisissa hankinnoissa tehdään yhteistyötä siirtokuntiin liitettyjen yritysten kanssa. Myös Suomen asekauppa israelilaisten aseyhtiöiden kanssa jatkuu, ja valtion eläkerahoja sijoitetaan siirtokunnissa toimiviin yrityksiin, Vartiala toteaa.

Koko raportti pdf-tiedostona

Lähde: Finnwatch
Kuva: Eappi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.