p

Myös Fennovoiman omistajat ydinvastuuseen

Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Fennovoiman pääkonttorin edessä Helsingissä. He ovat pinonneet pääkonttoriin eteen savuavan ydinjätetynnyrien muurin, jolla he haluavat muistuttaa Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan riskeistä. Mielenosoittajien mukaan Fennovoima on vain kulissiyhtiö, eikä esimerkiksi sen taustalla oleva energiajätti E.ON ole missään vastuussa, jos Pyhäjoella tapahtuu Fukushiman kaltainen ydinkatastrofi.

Greenpeacen aktivistien mielenosoitus on osa kansainvälistä ydinvoimanvastaista toimintapäivää. Fukushiman ydintuhosta on ensi sunnuntaina kulunut yksi vuosi. Fukushima opetti (pdf), että ydin-onnettomuuksien syinä ovat odottamattomat ihmisten aiheuttamat virheet, vaikka luonnonmullistukset ne käynnistäisivätkin. Siksi uusi onnettomuus on todennäköinen niin kauan kuin ydinreaktoreita on toiminnassa.

Suomessa Greenpeace vaatii ydinvastuulakiin korjauksia, sillä nykyisellään se vapauttaa ydinvoimayhtiöt lähes kokonaan vastuusta onnettomuuden tapahtuessa. Greenpeace kehottaa kansalaisia vetoamaan elinkeinoministeri Jyri Häkämieheen ydinvastuulain tiukentamiseksi.

Vastuu ydinonnettomuuksista koskee nykyisen lain mukaan vain ydinvoimayhtiöitä, mutta ei niiden omistajia.

”Fennovoima on vain kulissiyhtiö, joka ei pysty kantamaan millään tavoin vastuuta ydinvoimalasta, jota se suunnittelee Pyhäjoelle. Fukushiman ydintuhon kustannuksiksi on arvioitu 200 miljardia euroa. Se on yli viisi kertaa Suomen valtion vuoden verotulojen verran”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen. ”On törkeää, ettei Fennovoiman taakse piiloutuva saksalainen energiajätti E.ON ole sentin vertaa vastuussa Pyhäjoen ydinvoimalan riskeistä.”

”Fennovoiman tulee keskeyttää hankkeensa ja siirtyä tarjoamaan omistajilleen edullista uusituvilla energianlähteillä tuotettua sähköä”, Härkönen sanoo.

Voimassa oleva ydinvastuulaki myös vapauttaa ydinvoimalan omistajan kaikesta vastuusta, jos onnettomuuden aiheuttaa ”epätavallista laatua oleva luonnonmullistus”.  Lisäksi ydinvoimalan operaattorilta edellytetään tällä hetkellä vakuutusta, jonka korvaussumma on vain 0,7 miljardia euroa.

Greenpeace vetoaa elinkeinoministeri Jyri Häkämieheen, jotta hän aloittasi valmistelun ydinvastuulain tiukentamiseksi. Ydinvastuulain määräämää vakuutussummaa on korotettava, ydinvoimayhtiöiden on oltava vastuussa myös luonnonilmiöiden aiheuttamista onnettomuuksista ja ydinvastuu on ulotettava myös ydinvoimayhtiöiden omistajiin.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.