p

Merkkivaatteet saastuttavat vetemme

Muun muassa  Abercrombie & Fitchin, Calvin Kleinin ja kymmenen muun kansainvälisesti tunnetun vaate-merkin sisältämä nonyylifenolietoksylaatti päätyy vesistöihin myös niissä maissa, joissa vaatteita käytetään. Tämä selviää Greenpeacen tänään julkaisemasta raportista Dirty Laundry: Reloaded.

Greenpeace mittautti ensimmäistä kertaa no-nyylifenolietoksylaatin pitoisuudet simuloidusta, tavallisesta kotitalouden pyykistä. Kun vaatteissa oleva nonyylifenolietoksylaatti päätyy veteen, se muuttuu vaaralliseksi nonyylifenoliksi, joka pe-sukoneen poistoletkusta siirtyy vedenpuhdis-tamojen lietteeseen ja edelleen jokiimme ja järviimme.

”Nonyylifenoli on hormonihäiritsijä, joka rikastuu ravintoketjussa. Kemikaali lisää sikiövaurioiden ja lapsettomuuden riskiä. On mahdotonta hy-väksyä, että ensimmäistä kertaa muotivaatteita pestessämme päästämme vesiimme hormoni-toimintaan vaikuttavia kemikaaleja”, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkyasiantuntija Erik Albertsen.

”Nonyylifenolietoksylaatin käyttö ei ole vaateteollisuudelle välttämätöntä, sillä vaihtoehtoja on olemassa. Vaateteollisuuden on opittava uusille tavoille, ja sen me haluamme tapahtuvan nyt”, Albertsen jatkaa.

Saman tuottajan eri paikoista ostetut vaatteet poikkesivat toisistaan. Esimerkiksi Abercrombie & Fitchin T-paita, joka oli ostettu Kööpenhaminasta, sisälsi suhteellisen vähän nonyylifenolietoksylaattia. Sen sijaan samanmerkkiset shortsit, jotka oli ostettu Japanista, sisälsivät toiseksi eniten kaikista näytteistä tätä vaarallista kemikaalia.

Ruotsalainen H&M mainittiin myös raportissa. Greenpeace löysi aiemmista testeissä kuudesta testatusta H&M:n vaatteesta neljästä nonyylifenolietoksylaattia, vaikka H&M:n toimintaohjeissa kielletään kemikaalin käyttö.

”H&M on ollut edelläkävijä, sillä vuodesta 2009 kieltänyt nonyylifenolietoksylaatin käytön, mutta silti sitä löytyi Greenpeacen testeissä viime vuonna. H&M on sen jälkeen asettanut tavoitteekseen poistaa kaikki vaaralliset kemikaalit tuotteistaan, ja toivomme, että H&M myös ensimmäisten joukossa poistaa nonyylifenolietoksylaatin lopullisesti koko tuotantoketjustaan”, Albertsen sanoo.

Dirty Laundry Reloaded raportin voi kokonaisuudessaan ladata tästä engl. (pdf (6,8 Mt))

Aikaisemmin aiheesta:
Dirty Laundry 2 raportti (pdf)

Kuva: Kuvakaappaus Dirty Laundry Reloaded raportista

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.