p

Maailman vesipäivänä puhutaan veden ja ruuan riittävyydestä

Perinteistä YK:n Maailman vesipäivää vietetään torstaina 22.3.2012. YK on valinnut teemaksi veden ja ruuan riittävyyden. Se kiinnittää huomiota ihmisen käyttämän ravinnon vesijalanjälkeen. Syömällä tomaatin kulutamme 13 litraa vettä ja appelsiinin 50 litraa. Naudanlihakilon tuottaminen kuluttaa jo 15 000 litraa vettä, vehnäkilon 1500 litraa.

Ihminen juo pari litraa vettä päivässä , mutta jokainen meistä ”syö” noin 1500 - 4500 litraa vettä päivässä. Maatalous on ylivoimaisesti suurin veden kuluttaja ja noin 80% ihmisen käyttämästä vedestä kuluu ruuan tuotantoon. Maataloustuotannon lisäksi muun muassa kauppa sekä energia- ja ilmastoasiat vaikuttavat ruokaturvaan. Ilmastonmuutoksen ruokaturvalle aiheuttamista ongelmista kärsivät eniten kehitysmaat ja niistä erityisesti Saharan eteläpuoleinen Afrikka, Etelä- ja Kaakkois-Aasia ja Eteläisen Tyynenmeren alue.

Tuotteiden valmistukseen tarvitaan makeaa vettä. Monet suuret maat ovat piiloveden tuojia ja viejiä. Piilovesivirroissa itse vesi ei siirry kaupattavan tuotteen mukana.  Merkittävä osa makean veden käytöstä muodostuu maatalouden tarvitsemasta kasteluvedestä; Euroopassa keskimäärin noin 24%, mutta Etelä-Euroopan maissa yli 80%. Ravinnon tuotantoon tarvittavan kastelun merkitys on ratkaisevaa vesivarojen riittävyyden kannalta erityisesti Euroopan eteläosissa, jossa runsasta kastelua tarvitaan hyviin satoihin vuosittain.

Tänä päivänä maapallon on ruokittava 7 miljardia ihmistä, vuoteen 2050 arvio on 9 miljardia. Maailman vesipäivänä kysytäänkin, kuinka suuri on yksittäisen ihmisen vesijalanjälki? Vesijalanjälki tarkoittaa tuotteiden valmistusprosessissa kulutettua tai saastutettua makean veden määrää tiettynä aikana ja tämän vedenkulutuksen maantieteellistä sijaintia.

Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kaupin mukaan vesi, ruoka ja energia eivät nykymenolla riitä. Vesi- ja ruokaturvallisuuden takaamiseksi ruuantuotannon vesijalanjälki on saatava kestävämmäksi.

Lähde: SYKE

Aikaisemmin
Vesi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.