p

Greenpeace tyytyväinen HSL:n ympäristöbonukseen – ei tukea palmuöljydieselin käytölle

Helsingin seudun joukkoliikenteessä otetaan käyttöön ympäristöbonusmalli, joka palkitsee liikennöitsijöitä päästöjä vähentävistä ratkaisuista. Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus päätti sisällyttää bonusjärjestelmään ainoastaan jäteperäiset (eli ns. tuplalaskettavat) biopolttoaineet. Tämä on hyvä ratkaisu, joka edistää ympäristön kannalta aidosti hyvien biopolttoaineiden käyttöä. Etua saa myös muista päästöjä vähentävistä ratkaisuista kuten esimerkiksi hybridi- tai sähköbussien käytöstä.

”Päätös on erittäin tervetullut, sillä se ohjaa biopolttoaineiden tuottajia oikeaan suuntaan.  Parhaimmillaan tällaisilla päätöksillä saadaan esimerkiksi Neste Oil viimein lopettamaan sademetsiä tuhoavan palmuöljyn käyttö ja siirtymään ainoastaan jäteperäisiin raaka-aineisiin, jotka todella vähentävät päästöjä”, sanoo Greenpeacen biopolttoainevastaava Maija Suomela.

Greenpeace on kampanjoinut näkyvästi pääkaupunkiseudulla palmuöljydieselin käyttöä vastaan. Neste Oilin palmuöljydieseliä testattiin pääkaupunkiseudun busseissa kolmivuotisessa kokeilussa, joka päättyi vuonna 2010. Yli 10 000 ihmistä allekirjoitti Greenpeacen vetoomuksen, joka luovutettiin vuonna 2009 Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginvaltuustoille. Kaikissa kaupungeissa tehtiin päätös, että sademetsiä tuhoavan palmuöljyn sijasta halutaan suosia oikeasti kestävistä raaka-aineista tehtyjä biopolttoaineita.

Kuva: Greenpeacen orankipukuiset aktivistit jakoivat tietoa 21.1.2009 pääkaupunkiseudun bussimatkustajille palmuöljydieselin haitoista. Yli 10 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen, ja tänään 13.3.2012 HSL:n hallitus päätti ympäristöbonusmallista, joka ei suosi palmuälhydieseliä (Copyright: Greenpeace/Matti Matikainen)

”Kiitos kuuluu kaikille niille, jotka allekirjoittivat vetoomuksemme sademetsien puolesta. Hienoa, että HSL:n hallituksen jäsenet kuuntelevat kaupunkilaisia ja ovat päättäneet suunnata julkisen liikenteen kohti todellisia päästövähennyksiä, toivon mukaan lopullisesti pois Indonesian sademetsätuhon keskeltä”, Suomela jatkaa.

Poliittiset päätökset ovat kiihdyttäneet biopolttoaineiden tuotantoa. Greenpeacen mukaan on äärimmäisen tärkeää varmistaa, että taloudellisia kannustimia annetaan jatkossa ainoastaan koko elinkaaren ajalta päästövähennyksiä saavuttaville biopolttoaineille. Käytännössä tämä tarkoittaa jäteperäisistä raaka-aineista valmistettuja polttoaineita.

Lisää viljelypinta-alaa vaativien biopolttoaineiden on todettu lisäävän metsäkatoa ja uhkaavan ruokaturvaa. Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA:n tuoreen ehdotuksen mukaan palmuöljydiesel ei kelpaa USA:n liikenteen uusiutuvan velvoitteen täyttämiseen. Myös Euroopan komissio on selvittänyt, että palmuöljydiesel aiheuttaa jopa fossiilista öljyä suuremmat päästöt.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.