p

Arctia Shipping ei voi tehdä Shellin öljynporauksesta turvallista

Arctia Shipping vastasi tiedotteella parhaillaan jäänmurtajilla Fennica ja Nordica mieltään osoittaville aktivisteille, jotka vastustavat Shellin öljynporausta Arktiksella. Arctia Shippingin mukaan jäänmurtajien osallistumisen tarkoitus on varmistaa turvallisen olosuhteet Shellin porausoperaatiolle. Kaksi jäänmurtajaa ei kuitenkaan tee Shellin arktisesta öljynporauksesta turvallista.

”Greenpeace tunnustaa Arctia Shippingin arktisen kokemuksen eikä meillä ole epäilyksiä miehistön ammattitaidosta”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso. ”On kuitenkin tosiasia, että öljynporausta Jäämerellä ei voi tehdä turvallisesti. Öljyteollisuudella ei ole uskottavaa suunnitelmaa öljyntorjuntaan, jos Meksikonlahden tapainen öljyonnettomuus tapahtuisi Alaskan merialueilla.”

On täysin epävarmaa, miten Arctian mainitsema porausaukon tukkimiseen tarkoitettu laite toimisi. Sitä ei ole vielä testattu eikä edes rakennettu. Shell on todennut, että laitetta ei edes aiota kokeilla jäissä, koska ”emme aio työskennellä jäissä, joten se ei olisi hyödyllistä eikä käytännöllistä”. Kuitenkin Shellin oma öljyntorjuntasuunnitelma toteaa, että Tšuktšimerellä jäätä voi olla mihin aikaan vuodesta tahansa. Vaikka jäätä ei olisikaan, alueella esiintyvät erittäin rankat sääolosuhteet voivat tehdä asentamisesta mahdotonta. Jos öljy pääsee vuotamaan vapaasti ennen talvea, sen poistamisesta tulee mahdotonta.

Ongelmia on muitakin kuin vuodon tukkiminen. Shell myöntää, että puomit ja muut perinteiset öljyntorjuntavälineet toimivat huonosti jäisessä vedessä ja voimakkaat tuulet, korkeat aallot, kaamos ja tiheät sumut lisäävät minkä tahansa torjuntakeinon käytön vaikeutta. Alaskan syrjäisyyden takia alueelle on erittäin vaikeaa mobilisoida riittäviä resursseja merkittävän vuodon siivoamiseen, kuten Yhdysvaltain rannikkovartiosto on myöntänyt.

”Shellin vastuuton operaatio vaarantaa arktisen ympäristön ja on selvästi ristiriidassa Arctia Shippingin vastuullisuutta korostavien linjausten kanssa. Siksi uskomme, että ainoa vastuullinen valinta Arctialle on jättäytyä pois operaatiosta”, Laakso sanoo.

”Haluaisimme vielä kuulla Arctian vastauksen kolmeen kysymykseen”, Laakso sanoo.

”Arctialla on sopimus jäänmurrosta Suomessa talvisin ja Shellin kanssa kesäisin. Jos Alaskassa tapahtuu öljyvuoto kesäkauden lopussa lokakuussa, rikkooko Arctia sopimuksensa Suomen kanssa vai jättää öljyvuodon siivoamatta?”

”Onko Arctia Shipping varautunut Shellin operaation taloudellisiin riskeihin? Shell ei ole edes arvioinut, mitä arktisen öljyonnettomuuden siivoaminen maksaisi. Voi olla, että Shell tulee vaatimaan alihankkijoita vastuuseen kuten BP teki Meksikonlahden onnettomuudessa.”

”Arctia Shipping totesi tiedotteessaan aikovansa testata uutta laitetta, joka on tarkoitettu tukkimaan porausaukko vuodon tapahtuessa. Onko Arctia tietoinen, että Shell ei aio testata laitetta jäällä, vaikka on täysin mahdollista, että porauskaudella esiintyy jo jäätä ja laitteen pitää toimia myös jääolosuhteissa?”

Aikaisemmin:
Aktivistit nousseet jäänmurtajille Helsingissä – ei Shellin öljynporaukselle Arktiksella
Greenpeacen aktivistit pysäyttivät Arktikselle lähdössä olevan öljynporauslaivan – mukana näyttelijä Lucy Lawless
Greenpeace: 130 000 vastustaa Shellin öljynporausta Arktiksella

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.