p

Aktivistit nousseet jäänmurtajille Helsingissä – ei Shellin öljynporaukselle Arktiksella

Greenpeace Nordicin aktivistit ovat nousseet jäänmurtajille Fennica ja Nordica Hietalahden telakalla Helsingissä. He vastustavat Shellin öljynporausta Arktiksella, jonne jäänmurtajat ovat lähdössä tukitehtäviin. Kumpaankin laivaan on ripustettu banderollit, joissa lukee Save the Arctic, Stop Shell, pelasta Arktis, pysäytä Shell.

Mielenosoituksessa on mukana 40 aktivistia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Saksasta. Banderollien ripustamisen lisäksi he keskustelevat jäänmurtajien miehistön kanssa ja antavat heille varsiharjat, lapiot ja ämpärit, jotka kuvaavat öljyntorjunnan mahdottomuutta arktisilla vesillä. Todellisuudessa harjat ja lapiot ovat nykyaikaisin toimiva keino poistaa öljyä jäästä. Niitä jouduttiin käyttämään viime kevättalvella, kun rahtialus Godafoss ajoi karille Oslonvuonossa.

”Greenpeace on ryhtynyt maailmanlaajuiseen kamppailuun Shellin vaarallisia suunnitelmia vastaan. Shell uhkaa Arktiksen herkkää ekosysteemiä helpon öljyrahan toivossa. Tänään Helsingissä kerromme Shellille, että öljynporaus Arktiksella on vastuutonta ja järjetöntä”, sanoo Greenpeacen Pohjoismaiden pääsihteeri Mads Flarup Christensen. ”Arktis jäähdyttää maapalloa, se on ainutlaatuinen ekosysteemi ja useiden lajien, kuten jääkarhujen, sarvivalaiden ja mursujen, ainoa koti. Emme voi sallia minkäänlaista öljynporausta alueella, jossa öljynporaukseen liittyy sääolosuhteiden takia erityisen paljon riskejä ja jossa öljyvuotojen puhdistaminen on käytännössä mahdotonta.”

Shell investoi voimakkaasti öljynporaukseen Arktiksella, sillä yhtiö haluaa olla ensimmäinen alueen öljyntuottajista. Öljyjätillä on viisi koeporauslähdettä Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä Alaskan pohjoispuolella.

Suomen valtion kokonaan omistama Arctia Shipping on vuokrannut jäänmurtajat Fennican ja Nordican Shellin tukitehtäviin Beuafortinmerelle ja Tšuktšimerelle kesäkausiksi 2012, 2013 ja 2014.

”Suomen on yhtenä Arktisen neuvoston kahdeksasta jäsenestä suojeltava ainutlaatuista arktista aluetta. Nyt se päinvastoin tukee Shellin vastuutonta uhkapeliä, joka uhkaa arktisen luonnon lisäksi ilmastoa. On häpeä, että suomalaisten jäänmurtajien ja niiden miehistöjen ammattitaitoa aiotaan tällä tavalla käyttää väärin”, sanoo Greenpeacen Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

”Suomen arktisessa strategiassakin todetaan yksiselitteisesti asiantuntijoiden tunnustama tosiasia: öljyntorjunta arktisissa olosuhteissa on lähes mahdotonta. Fennica ja Nordica eivät voi muuttaa Shellin öljynporausta turvalliseksi”, Laakso jatkaa.

Ihmiset ympäri maailman haluavat säästää yhden maailman ainutlaatuisimmista ja ankaruudessaan kauneimmista alueista. Jo yli 230 000 ihmistä on lähettänyt vetoomuksen Shellille arktisesta öljyn-porauksesta luopumiseksi. Vetoomuksen Arktiksen puolesta voi lähettää täältä »»

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.