p

Tieteelle uusi sienilaji löytyi Suomesta

Turkoosivanun itiöemä tammen oksalla. Kuva Heikki Kotiranta.
Suomesta on viime vuosina löytynyt useita tieteelle uusia sienilajeja. Suurin syy tähän on lisääntynyt harrastajien määrä. Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat kuvasivat Tammisaaresta löytyneen turkoosivanun. Toistaiseksi lajia ei ole löydetty kuin Suomesta.

Turkoosivanu (Byssocorticium caeruleum) kuvattiin tieteelle uutena lajina suomalaisten tutkijoiden Heikki Kotirannan ja Reima Saarenoksan sekä ruotsalaisen tutkija Karl-Henrik Larssonin yhteistyönä. Laji löytyi Tammisaaresta luonnonsuojelualueelta, missä se kasvoi lehdossa, lahoavilla tammen oksilla.

Sienen itiöemä on kauniin turkoosi ja muistuttaa lähisukulaisiaan, joista se poikkeaa mikroskooppisten tuntomerkkiensä ja DNA:n perusteella. Toistaiseksi turkoosivanua ei ole löydetty kuin Suomesta, mutta todennäköisesti se kasvaa myös muualla Pohjois-Euroopassa.

Suomalaiskaksikko on löytänyt myös muita lajeja

Heikki Kotiranta ja Reima Saarenoksa kuvasivat tieteelle uutena lajina hiidennahan (Crustoderma efibulatum) vuonna 2006. Se löytyi ensimmäisen kerran Porvoosta kelomännyn oksasta. Laji kuvattiin tuolloin poikkeuksellisesti vain yhden näytteen perusteella, koska mikroskooppiset tuntomerkit olivat niin erikoiset, eikä tieteellinen kirjallisuus tuntenut vastaavan kaltaista sientä.

Jyväskylän yliopiston tutkija Katja Juutilainen löysi vuonna 2007 maailman toisen hiidennahkayksilön Kuhmoisista ekologisissa lahottajasienitutkimuksissa. Tosin sieni määritettiin vasta helmikuussa 2012. Tämäkin yksilö kasvoi pienessä männyn oksassa ja osoittaa, että pienikokoisella puuaineksella on merkitystä joillekin eliöryhmille. Hiidennahan kasvupaikat ovat niin tavallisia, että se kasvaa varmasti muuallakin maailmassa.

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.