p

Haitallisten tukien leikkaaminen säästää rahaa ja ympäristöä

Ympäristöjärjestöt esittävät hallitukselle yli kahden miljardin euron leikkauksia ympäristölle haitallisiin tukiin. Näin valtio säästäisi samalla rahaa ja ympäristöä.

Greenpeace, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuoeluliitto ja WWF Suomi ovat tehneet hallitukselle ehdotuksen  haitallisten tukien leikkauslistasta. Tulevan kehysriihen kannattavimmat ja ympäristön kannalta parhaat säästömahdollisuudet sisältyvät fossiilisten energialähteiden tukiin. Esimerkiksi haitallisten energialähteiden verotukien poistamisesta valtio hyötyisi noin 1,5 miljardia euroa ja työmatkakuluvähennyksen poistamisesta 0,6 miljardia. Samalla hallitus toteuttaisi sitoumuksiaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Hallituksen kannattaa luoda kannustimia, joiden käyttöönotto edistää ympäristöohjaavaa verotusta. Esimerkiksi uraani, jätteenpoltto, mainokset, pakkaukset ja lannoitteet kannattaa panna verolle. Monet yllä olevista veroista ovat jo käytössä muissa EU-maissa.

Kataisen hallitus lupasi ohjelmassaan, että "ympäristölle haitalliset tuet kartoitetaan ja tuet suunnataan uudelleen. Verotuksen painopiste siirtyy kasvua haittaavasta työn ja yrittämisen verotuksesta kohti ympäristö- ja terveysperusteista verotusta".

Ympäristöjärjestöjen esitys »» (pdf)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.