p

Greenpeacen raportti Fukushiman opetuksista: ydinonnettomuus voi uhata miljoonia ihmisiä

Greenpeace julkisti tänään Tokiossa raportin Lessons from Fukushima (pdf), joka osoittaa, että Fukushiman ydinkatastrofin aiheuttivat ydinvoimayhtiöiden sekä Japanin säteilyturvaviranomaisten ja hallituksen virheet. Maanjäristys ja sitä seurannut tsunami vain laukaisivat katastrofin. Raportin johtopäätös on, että ihmisen aihe-uttama ydinonnettomuus on mahdollinen missä tahansa ydinvoimalassa. Se tarkoittaa, että ydinonnettomuus voi uhata miljoonia ihmisiä maailmassa.

“Vaikka Fukushiman tuhon käynnisti traaginen maanjäristys ja tsunami 11. maaliskuuta viime vuonna, varsinainen tuhon syy oli se, että Japanin viranomaiset asettivat elinkeinoelämän edut turvallisuuden edelle”, sanoo Greenpeacen ydinvoimakampanjoitsija Jan Vande Putte. ”Raportti osoittaa, että ydinvoima on luontaisesti vaarallista. Hallitukset ovat nopeita päätöksissään hyväksyä ydinreaktoreita, mutta huonosti varustautuneita suojelemaan kansalaisia ydintuhoilta. Tämä ei ole muuttunut Fukushiman jälkeen, ja siksi miljoonat ihmiset maailmassa saavat edelleen pelätä ydinonnettomuutta.”

Ranskalaisen riippumattoman säteilylaboratorio ACRO:n ydinfyysikko, professori David Boilley, tohtori David McNeill, The Chronicle of Higher Education -julkaisun Japanin kirjeenvaihtaja ja Fairewind Associatesin ydinvoimainsinööri Arnie Gundersen ovat tehneet Greenpeacen toimeksiannosta raportin Lessons from Fukushima. Raportti on ydinturvallisuusasiantuntija tohtori Helmut Hirschin vertais-tarkastama. Raportin kolme tärkeintä johtopäätöstä ovat:

1) Japanin viranomaiset ja ydinvoimayhtiö Tepco erehtyivät perinpohjaisesti arvioidessaan vakavan onnettomuuden riskiä. Riski tunnettiin, mutta sitä vähäteltiin ja se jätettiin huomiotta.

2) Japania pidetään yhtenä parhaiten suuriin katastrofeihin valmistautuneena maana. Siitä huolimatta ydinkatastrofi osoittautui pahemmaksi kuin suunnitelmissa oli oletettu. Hätä- ja evakuointisuunnitelmat eivät onnistuneet suojelemaan ihmisiä.

3) Sadattuhannet ihmiset on evakuoitu radioaktiivisen säteilyn takia. He eivät pääse aloittamaan elämäänsä uudestaan taloudellisen tuen puutteessa. Japani on yksi kolmesta maailman maasta, jossa lain mukaan ydinvoimayhtiö on täydessä vastuussa tuhon kaikista kustannuksista. Ydinvastuulaki ja korvausohjelmat ovat kuitenkin riittämättömiä. Vuosi katastrofin jälkeen ydintuhon uhrit ovat omillaan, ja japanilaiset veronmaksajat joutuvat maksamaan suuren osan kustannuksista.

Suomi on Japanin lisäksi yksi näistä maailman kolmesta maasta, jossa ydinvastuulain mukaan ydinvoimayhtiöllä on täysi vastuu ydinonnettomuudesta. Suomenkaan ydinvastuulaki ei kuitenkaan käytännössä johda ydinvoimayhtiöiden korvausvastuuseen: laista on rajattu pois epätavallista laatua olevat luonnonmullistukset, vakuutussumma on suhteettoman pieni ja vastuussa eivät ole ydinvoimayhtiöiden omistajat, vaan ainoastaan ydinvoimayhtiöt, joiden taloudellinen kantokyky on heikko.

“Tuho oli odotettavissa, mutta mutkat vedettiin suoriksi, kun suojeltiin taloudellista tulosta eikä ihmisiä”, sanoo Greenpeacen ydinvoimakampanjoitsija Japanissa, Kazue Suzuki. “Jo nyt viranomaiset painostavat häikäilemättömästi käynnistämään reaktoreita ilman, että mitään on opittu Fukushimasta. Ihmiset saavat taas maksaa hinnan hallituksen virheistä.”

“Ihmisiä ei saa pakottaa elämään ydintuhon varjossa uskoen myyttiin ydinturvallisuudesta”, Vande Putte sanoo. ”Ydinvoimasta on luovuttava ja se on korvattava älykkäillä investoinneilla energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Tällä tavoin luodaan kestäviä työpaikkoja, parannetaan energiaomavaraisuutta ja ennen kaikkea turvataan se, ettei ihmisten tarvitse pelätä radioaktiivista laskeumaa.”

Greenpeace kehottaa Japanin hallitusta olemaan käynnistämättä ydinvoimaloita uudestaan ja rohkaisee investointeihin energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Greenpeace kehottaa luopumaan ydinvoimasta koko maailmassa vuoteen 2035 mennessä.

Vetoomus Suomen ydinvastuulain tiukentamiseksi

Lähde: Greenpeace
Kuva: Kuvakaappaus Lessons from Fukushima raportista

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.