p

Greenpeacen aktivistit pysäyttivät Arktikselle lähdössä olevan öljynporauslaivan – mukana näyttelijä Lucy Lawless

(täydennetty 24.2.2012 klo 15.25) Öljynporauslaiva Nobel Discoverer oli lähdössä kohti Arktista, kun kuusi aktivistia nousi sen kannelle ja kiipesi öljynporaustorniin Uudessa Seelannissa. Yksi aktivisteista on uusiseelantilainen näyttelijä Lucy Lawless, joka on tullut tunnetuksi muun muassa pääroolistaan televisiosarjassa Xena. Aktivistit levittivät torniin banderollin, jossa on tekstit “Stop Shell” ja “#SaveTheArctic.” Aktivisteilla on varusteita usean vuorokauden oleskeluun öljynporausaluksella.

“Olen täällä tänään planeetan ja lasteni puolesta”, Lawless sanoi alukselta. ”Syvänmeren öljynporaus on jo riittävän pahaa, mutta uskaltautuminen Arktikselle, joka on yksi taianomaisimmista paikoista paneetalla, menee liian pitkälle. En halua lasteni kasvavan maail-maan, jossa näitä ainutlaatuisia paikkoja ei ole jätetty koske-mattomiksi ja jossa me tuhoamme jääkarhujen elinalueen viimeisten öljypisaroiden takia”, Lawless jatkoi.

Shell aikoo tehdä aluksella koeporauksia viidessä kohteessa Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä ensi kesänä. Suomalainen valtionyhtiö Arctia Shipping on vuokrannut  jäänmurtajat Fennican ja Nordican Shellille näihin porauksiin.

”Shell on ensimmäinen maailman kuudesta suuresta öljyjätistä, joka suunnittelee poraavansa Arktiksella. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja ainutlaatuisen Arktiksen suojelemiseksi on tärkeää, että kilpajuoksu pohjoisesta öljystä pysäytetään heti alkuunsa. Arktinen luonto on äärimmäisen haavoittuvainen, ja Arktisen neuvoston jäsenenä Suomella on erityinen vastuu sen suojelemisesta. Siksi emme saa lähettää talvimerenkulkumme turvaavia jäänmurtajia kesäksi öljynetsijöiden arktiseen uhkapeliin”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Shell aikoo porata viisi koelähdettä Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä Alaskan pohjoispuolella. Shellin suunnitelmien mukaan öljynporausalukset Noble Discoverer ja Kulluk olisivat aloittamassa poraukset heinäkuussa.

Öljyvuodolla olisi katastrofaaliset seuraukset Pohjoisella jäämerellä. Alueella elää lajeja, joita ei ole muualla Yhdysvalloissa. Tällaisia lajeja ovat muun muassa jääkarhu, erilaiset hylkeet, grönlanninvalas ja useat kalalajit sekä linnut kuten kyhmyhaahka ja tunturihaukka. Myös alkuperäisasukkaat ovat riippuvaisia merestä.

Video öljynporauslautasta ja Lucy Lawlessin lausunto


Lisätietoja Arktiksesta ja öljynporauksesta Greenpeacen sivulta »»

Uudessa Seelannissa Lucy Lawless ja muut aktivistit yöpyvät öljynporauslaivalla

Greenpeacen jääkarhu ja muut vapaaehtoiset jakavat tänään tietoa arktisen öljynporauksen vaaroista samaan aikaan, kun Uudessa Seelannissa aktivistit yöpyvät Shellin öljynporauslaivan poraustornissa estäen sen lähdön Arktikselle.

Greenpeacen vapaaehtoiset jakavat tietoa arktisen öljynporauksen vaaroista Helsingissä (Copyright: Greenpeace/Matti Snellman)
Greenpeacen vapaaehtoiset kertovat Helsingin Rautatientorilla, kuinka vaarallista öljynporaus Pohjoisella jäämerellä on. Öljynporaus on mahdollista ainoastaan kesällä sulan veden aikaan. Vaarana ovat kuitenkin öljyvuodot. Jo sulan veden aikanakin öljyntorjunta on vaikeaa kylmällä merellä, jossa ei ole asutusta lähistöllä. Kaluston saaminen alueelle on huomattavasti vaikeampaa kuin esimerkiksi Pohjanmerellä tai Meksikonlahdella. Jos vuoto tapahtuu niin, ettei sitä saada pysäytettyä ennen meren jäätymistä, ei ole olemassa tekniikkaa tuhojen estämiseksi.

”Yksi maailman viimeisistä koskemattomista alueista on ainutlaatuinen. Se on arvokas koskemattomana ja se kuuluu meille kaikille. Toivon, että mahdollisimman moni kertoo Shellille, että Arktista ei saa uhata”, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Lucy Lawlessin bloggaus öljynporaustornista »» (suomeksi käännettynä)

Lähde: Greenpeace
Kuva: Lucy Lawless #SaveTheArctic © Greenpeace

1 comments:

  1. Hyväntekeväisyyttä. Lawless ei ole muusta tuttu muuten kuin soturiprinsessa Xenan roolista. Uskomattoman vahva roolihahmo.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.