p

Greenpeace: 130 000 vastustaa Shellin öljynporausta Arktiksella

Arktikselle suuntaavan Shellin öljynporaus-aluksen valtaus Aucklandin satamassa Uudessa Seelannissa on päättynyt. Kuusi Greenpeacen aktivistia mukaan luettuna näyttelijä Lucy Lawless on pidätetty. Mielenosoitus 53 metrin korkuisessa öljynporaustornissa kesti 77 tuntia. Yli 130 000 ihmistä ympäri maailmaa on vaati-nut Shelliä luopumaan suunnitelmasta porata öljyä Arktiksella.

”Tämä näytös on päättynyt, mutta tarina Arktiksen pelastamiseksi on vasta alkanut”, Lucy Lawless sanoi ennen pidätystään. ”Seitsemän kiipesi ylös porauslaivaan pysäyttääkseen öljynporauksen Arktiksella, mutta 130 000 tuli alas.”

Aktivistit nousivat Shellin öljynporausalukseen Noble Discovereriin torstai-iltana Suomen aikaa. Alus oli juuri valmistautumassa lähtöön Tšuktšimerelle, Alaskan rannikolle suorittamaan koeporauksia. Suomalainen valtionyhtiö Arctia Shipping on vuokrannut Shellille kaksi jäänmurtajaa samaan operaatioon.

”On järjetöntä, että öljy-yhtiöt kuten Shell haluavat porata lisää öljyä ilmastonmuutoksen sulattaman jään alta. Lisäksi öljynporaus Arktiksella on erityisen vaarallista. Nykytekniikalla öljyntorjunta jäisessä vedessä on käytännössä mahdotonta”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Neljättä päivää kestäneen mielenosoituksen aikana Shellin johdon sähköpostit tukkeutuivat vaatimuksista luopua Arktisesta öljynporauksesta. Ihmiset ympäri maailmaa ovat lähettäneet Shellille jo yli 130 000 sähköpostia.

Shell on ensimmäinen maailman kuudesta suuresta öljyjätistä, joka suunnittelee poraavansa Arktiksella. Mikäli Noble Discoverer onnistuu tänä kesänä löytämään öljyä, se johtaa todennäköisesti hallitsemattomaan öljyryntäykseen Arktikselle.

Vetoomuksen Arktiksen puolesta voi lähettää täältä »»

Lähde: Greenpeace
Kuva: Öljynporausalus Noble Discoverer © Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.