p

Alkutalvien vesilintumäärät kasvussa

Suomalaisten talvilintulaskentojen perusteella kolmen vesilintulajin, tukkasotkan, telkän ja isokoskelon, alkutalven yksilömäärät ovat kasvaneet voimakkaasti vuosina 1980-2010. Tämä näkyy myös Suomen ympäristökeskuksen organisoimien merilintulaskentojen tuloksissa. Ilmastonmuutos on selkeästi myöhäs-tyttänyt näiden lajien syysmuuttoa.

Ahvenanmaalla on laskettu helmikuun alussa merivartioston avustuksella kolme ulkosaaristoon ja avomerelle sijoittuvaa reitti 1970-luvulta lähtien. Juuri ennen meren jäätymistä näillä reiteillä havaittiin tänä vuonna ennätyksellisesti tukkasotkia ja telkkiä. Ahvenanmaan lounaisella reitillä nähtiin 30. tammikuuta peräti 16 700 tukkasotkaa ja läntisellä reitillä 7. helmikuuta 2 500 telkkää. Viiden viimeisen vuoden aikana Ahvenanmaan lounaissaaristoon on vuosittain kertynyt meren jäätymisen myötä keskimääriin 20 000 tukkasotkaa.

"Nämä muutokset ovat yhteydessä alkutalven keskimääräisen lämpötilan kanssa, joka on kohonnut viime vuosina. Tulokset osoittavat, että vesilinnut reagoivat ilmastonmuutokseen viivästyttämällä syysmuuttoaan. Tämä voi johtaa tulevaisuudessa talvehtimisalueiden muuttumiseen," toteaa vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

Myös pikkulokit ja allit viivyttelivät

Lämmin syksy ja alkutalvi viivytti myös pikkulokkien ja allien muuttoa. Molemmat lajit talvehtivat eteläisellä Itämerellä ja niiden syysmuutto normaalisti ajoittuu loka-marraskuuhun.
Talvehtivia alleja. Kuva Markku Mikkola-Roos.

Kuluneena syksynä pikkulokkeja esiintyi tuhansittain Suomenlahden ulkosaaristossa ja avomerellä. Kirkkonummen Mäkiluodossa havaittiin vielä 3. joulukuuta lähes 4 000 pikkulokkia, ja kymmeniä kierteleviä lintuja on havaittu ulkomerellä vielä tammikuun aikana. Linnut käyttävät ravinnokseen mahdollisesti syyskutuisten silakoiden poikasia. Syyskutuinen silakka hyötyy lauhoista syksyistä ja alkutalvista ja niiden kannat ovat kasvaneet 2000-luvulla.

Myös talvehtivien allien määrät ovat olleet poikkeuksellisen suuria Suomenlahdella. Kymmeniä tuhansia alleja on talvehtinut Helsingin ja Porkkalan välillä aina meren jäätymiseen asti. Tammikuun alussa Helsingin Santahaminassa laskettiin 27 000 yksilöä ja vielä helmikuun puolivälissä Kirkkonummen Kallbådanilla havaittiin 3 500 allia jäärailoon ahtautuneena. Allit käyttävät ravinnokseen pääasiassa sinisimpukoita.

Kovat jäätalvet saattavat kuitenkin olla kohtalokkaita vesilinnuille, varsinkin niille, jotka yrittävät sinnitellä jäiden keskellä muuttamisen sijasta. Vuosien 2010 ja 2011 jäätalvet Itämerellä koettelivat varsinkin kyhmyjoutsenia. Molempina talvina menehtyi paljon sekä vanhoja että erityisesti nuoria kyhmyjoutsenia. Talven jälkeen osa selviytyneistä kyhmyjoutsenpareista on ollut niin huonossa kunnossa, että ne ovat jättäneet pesimisen väliin. Pohjoisen Itämeren talvet eivät vielä ole niin leutoja, että vesilintujen talvehtiminen onnistuisi joka vuosi.

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.