p

Norsunluukauppa kukoistaa Egyptissä

Laiton norsunluukauppa menestyy Egyptissä valvonnan puutteen takia. Vuoteen 2005 asti norsunluukauppa väheni nopeasti Egyptissä, mutta sen jälkeen valvonta on pettänyt. Egypti on yksi maailman suurimmista laittoman norsunluun markkina-alueista.

Uuden TRAFFIC:n raportin mukaan Kairosta löydettiin maalis-huhtikuussa yli 8300 norsun-luutuotetta, mutta yhtään takavarikkoa ei ole tehty vähittäiskaupassa Egyptissä vuoden 2003 jälkeen. TRAFFIC on WWF:n ja Maailman luon-nonsuojeluliiton IUCN:n perustama uhanalais-ten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio.

”Viranomaisten valvonnalla on ratkaiseva asema kaupan kitkemisessä. Resurssit ovat lähes poikkeuksetta vajaamitoitettuja tarpeisiin näh-den. WWF Suomi tukee paikallisyhteisöjä salametsästyksen ja laittoman kaupan tyreh-dyttämiseksi, mikä täydentää viranomaisten roolia, mutta ei korvaa sitä”, WWF Suomen Kansainvälinen kehitys –ohjelman päällikkö Sami Tornikoski sanoo.

Raportin mukaan kiinalaiset ostavat yli puolet kaikista Egyptin norsunluutuotteista. Espanjalaiset, italialaiset ja amerikkalaiset ostivat eniten norsunluuta vuonna 2005, mutta myös yhä useammat egyptiläiset ja arabit ostavat norsunluisia rukousnauhoja ja kävelykeppejä.

“Ulkomaiset turistit, jotka ostavat norsunluuta, tekevät pilkkaa uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevista sopimuksista. Samalla he edistävät Afrikan elefanttien salametsästystä,” TRAFFIC:n norsunluukauppa-asiantuntija Tom Milliken sanoo.

Raportin siteeraamien nimettömien kauppiaiden mukaan norsunluun vieminen Egyptin ulkopuolelle ei ole ongelma, sillä osa kauppiaista suostuu kirjoittamaan ostajalle todistuksen, jonka mukaan norsunluu on antiikkia tai tehty kamelin luusta.

TRAFFIC:n raportti ”Illegal Ivory Sales in Egypt

Lähde: WWF Suomi

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.