p

Ilmastonmuutos ei enää kiinnosta

Kansalaisten huolenaihe ilmastonmuutokseen on vähentynyt, sekä talouden taantumasta johtuen ympäristöongelmista koituviin lisämaksuihin vastustus on kasvanut. 
Vuoden 2011 Brittiläisessä sosiaalisten asen-teiden (BSA) tutkimuksesta tulee esiin synkkiä otsikoita yleiseen mielipiteeseen ilmaston-muutoksesta, verrattuna aikaisempien vuosien huoleen. Kansalaisten valmiudet maksaa lisää ympäristöveroja on laskenut merkittävästi, myös huoli ympäristöuhkien vakavuudesta on pienen-tynyt.

Taustalla ovat finanssikriisi ja taloudelliset murheet. Ihmiset eivät ole halukkaita lisämak-suihin, mikä ei pitäisi olla mikään yllätys. Kyselyn laatijoiden mukaan East Anglian (UEA) Climategate tapaus, skeptikkojen laittomasti julkisuuteen vuodattamat yksityiset sähköpostit, pudottivat ihmisten luottamusta ilmastotieteeseen. Lisäksi skeptikot selittelevät, että ilmastonmuutoksen uhka olisi väistymässä.

Se on sanomattakin selvää, että Climategate vuoto heikensi ihmisten luottamusta ilmastotieteeseen. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa vuonna 2010 todettiin, että Climategate vaikutti ensisijaisesti niihin, jotka ovat jo ennestäänkin skeptisiä, kertoo NewScientist.

Julkisuuteen vuodatetuista Climategate sähköposteista ei kuitenkaan jälkeenpäin tehdyissä tutkimuksissa löytynyt skeptikkojen väittämiä virheellisiä tietoja. Ovatko silti BSA tutkimustulokset niin huolestuttavia kuin miltä ne näyttävät?

Monena vuonna on tehty asennetutkimuksia ilmastonlämpenemisestä, josta huoli oli huipussaan viime vuosikymmenen puolivälissä ennen vuoden 2009 YK:n Kööpenhaminan ilmastokokousta. Yhdessä vaiheessa Gardiffin yliopiston opiskelijoista 82 % vastasi olevansa joko "huolissaan" tai "erittäin huolissaan" lämpenevästä ilmastosta, eli suurin osa, mainitsee NewScientist.

Ei kai kukaan usko, että yleinen huolenaihe ilmastonmuutoksesta pysyisi jatkuvasti päähuolenaiheena muista vakavista murheista huolimatta vuodesta toiseen? Toisin kuin välittömistä uhkista, ilmastonmuutoksesta ei ole ollut merkittävää haittaa isolle osalle ihmisistä. Joten BSA:n tulokset yleisestä mielipiteestä saattavat olla vähemmän romahtaneita, ennemminkin kiinnostus on vain tasaantunut.

USA:ssa jossa skeptisyys on voimissaan, viimeisimmät kyselyt viittaa pieneen mutta havaittavaan nousevaan trendiin, eli yhä useamman mielestä ihmisen toiminta aiheuttaa ilmastonlämpenemistä. Iso-Britanian BSA tuloksien jälkeen tehtyjen uudempien asennekyselyiden mukaan, huolenaihe on jälleen kasvussa.

Sekin on totta, että ilmastonmuutoksen vahvalla tieteellisellä näytöllä ja julkisella mielipiteellä on nyt suuri ero. Mielipidetiedusteluihin on houkuttelevaa ja helppoa kertoa epäilevänsä yhä ilmastonmuutosta. Mutta todellisuus on kuitenkin toinen, ilmastonmuutos on edelleenkin merkittävä huolenaihe useimmille ihmisille, joskaan ei "kuuma-aihe", kuten se oli vielä viisi vuotta sitten.

Vihreän Langan artikkelin mukaan myös Suomessa ilmastohuoli haihtui kansalta. Kyselytulos on samansuuntainen kuten Britaniassa. Sekä, Media on unohtanut aikamme suurimman katastrofin. Luultavasti myös maassamme ihmisten mielissä päällimmäisenä tällä hetkellä jyllää finanssikriisi ja taloudelliset murheet, joten kukapa näissä olosuhteissa lisämaksuja kaipaa. Tosin ilmastokriisin torjumisella on jo kiire taloudesta ja asenteista huolimatta.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.